Premierul Ion Chicu o înțeapă pe Maia Sandu care și-ar asuma debursarea banilor europeni către R. Moldova: „Guvernul care a gestionat lucrurile în vara anului 2019 nu a îndeplinit nicio condiționalitate”
Premierul Ion Chicu a mulțumit Uniunii Europene pentru decizia luată astăzi de a debursa cele 30 de milioane de euro, inclusiv zece milioane grant, care reprezintă cea de-a doua tranșă din asistența macro-financiară oferită R. Moldova.
Banii ar urma să ajungă în R. Moldova până la finele lunii curente.
Prim-ministrul susține că „R. Moldova a îndeplinit condiționalitățile” pentru ca acești bani să vină la Chișinău, nu unii „candidați la funcția de președinte”, răspunzându-i astfel Maiei Sandu, care a declarat ieri că „după luni de insistență din partea noastră, majoritatea parlamentară și guvernul lui Dodon au binevoit să-și dea votul pentru o parte din angajamentele pe care le avea Republica Moldova pentru obținerea acestor bani”.
CITIȚI și DECLARAȚIE // Din cauza lui Dodon și a guvernului său, R. Moldova a RATAT „un cadou de 400 de milioane de lei” din partea UE
„Decizia de debursare a fost luată ca umare a îndeplinirii de către R. Moldova, repet - R. Moldova, nu guverne, nu candidați la funcția de președinte, dar de R. Moldova - a condiționalităților stabilite încă în anul 2017 pentru tranșa a doua, dar și a celor opt condiționalități suplimentare pe care UE le-a înaintat deja Guvernului, în februarie 2020”, a declarat Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă susținute în această seară la Guvern.
Pe lângă Maia Sandu, Chicu a ținut să înțepe și europarlamentarii care au criticat activitatea Guvernului său, citându-l pe comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, care a spus inclusiv că „UE este alături de cetățenii R. Moldova în aceste vremuri dificile”.
„După cum vă amintiți, în 2017, când a fost agreat cu UE acest program de asistență financiară, el prevedea trei tranșe - tranșa a doua va fi debursată acum, tranșa a întâia a fost debursată în octombrie 2019, dar R. Moldova a îndeplinit condiționalitățile în 2017 - 2018, nicicum în 2019. Tranșa a treia este ratată, pentru că R. Moldova nu a reușit să îndeplinească acele condiționalități pe parcursul anului 2019. Din păcate, niciunul dintre cele trei guverne care au fost în 2019, incvlusiv cel care a gestionat lucrurile vara, nu a îndeplinit nicio condiționalitate pentru tranșa a treia”, a adăugat Chicu.
CITIȚI și VIDEO // „Natalia Morari mă roagă să NU o semnez”: În ziua în care UE a alocat R. Moldova 30 de MILIOANE de euro, Dodon se gândește dacă să mai promulge legea care reprezintă o condiționalitate pentru debursarea acestei sume
Oficialul a declarat că legislația cu privire la achizițiile publice și la contracararea spălării banilor a fost adoptată de către Cabinetul său.
Ion Chicu și-a exprimat speranța că în scurt timp vor fi demarate negocieri pentru un nou program de asistență macro-financiară cu UE, informând că Bruxellesul urmează să acorde R. Moldova în viitorul apropiat 100 de milioane de euro pentru combaterea consecințelor pandemiei de COVID-19.
Totodată, autoritățile au demarat negocieri cu FMI în privința încheierii unui nou program pe trei ani în sumă de peste jumătate de miliard de dolari, dintre care 85% pentru suport bugetar.
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 în România: Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu