Premierul Filip e SIGUR că R. Moldova va primi în 2018 două tranșe din ajutorul macrofinanciar: „Pentru noi nu e o povară să îndeplinim cele două condiționalități despre care se consideră că nu au fost duse până la capăt”
Premierul Pavel Filip susține că prima tranșă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro întârzie și din cauza opoziției de la Chișinău, care ar „obstrucționa” finanțările pentru R. Moldova, dar se arată sigur că, până la finele acestui an, Uniunea Europeană va debursa două tranșe pentru republica noastră.
„Faptul că se întârzie cu asistența macrofinanciară este și rezultatul opoziției de la Chișinău. Totuși, aceste acțiuni sunt în defavoarea politicienilor care optează pentru obstrucționarea finanțărilor pentru R. Moldova. Cu cât mai sus ridică acest subiect, cu atât mai mare va fi dezamăgirea lor atunci când vom primi această asistență macrofinanciară. Vreau să vă asigur că, după discuțiile avute cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, și cu Comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, Pierre Moscovici, vom primi prima tranșă. Dânșii m-au asigurat că anul acesta va fi și a doua tranșă”, a declarat Pavel Filip într-un interviu pentru Prime TV, după cel de-al IV-a Consiliu de Asociere R. Moldova – UE.
În același context, prim-ministrul s-a referit și la cele două condiționalități, care în opinia oficialilor europeni nu ar fi fost îndeplinite de autoritățile de la Chișinău. Oficialul consideră că cele două condiționalități care se consideră că nu au fost duse până la capăt sunt interpretabile.
CITIȚI și UE cere în continuare autorităților de la Chișinău să recupereze banii furați din sistemul bancar, să-i aducă în fața justiției pe cei vinovați și anunță că va monitoriza cu atenție alegerile parlamentare din 2018
„E vorba de aprobarea bugetului rectificat și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI). În condiționalități nu se vorbește despre rectificarea bugetului, dar ok, ne-am resemnat și vom face acest lucru. De asemenea, în condiționalități se vorbea că trebuie să înregistrăm progrese pe dimensiunea angajării inspectorilor la ANI. Această autoritate a făcut public concursul, iar oamenii au depus cereri. Dar există o procedură care durează și va fi finalizată, în cel mai bun caz, la începutul lunii iunie. Este deja un proces pornit, care este ireversibil. Cu certitudine nu sunt cele mai mari probleme și pentru noi nu reprezintă o povară să le îndeplinim”, a precizat Pavel Filip.
Premierul a mai adăugat că la cea de-a IV-a reuniune s-a simțit ca la o discuție între prieteni, iar oficialii europeni au remarcat progresele înregistrate, dar și unde mai trebuie de muncit.
„Au fost remarcate progresele pe care le-a înregistrat R. Moldova cu referire la agenda de reforme și celelalte dimensiuni, care mai sunt încă problematice. Vorbim aici despre justiție, frauda bancară, discuțiile în jurul Codului electoral. În acest an s-au punctat foarte bine și progresele, dar și acolo unde trebuie să mișcăm lucrurile mai repede”, a conchis sursa citată.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”