Premierul Dorin Recean, mesaj pentru „experții de peste noapte” în recensământ: „Asupra formulării întrebărilor s-a lucrat foarte mult. Îi chem pe toți să răspundă, ca să putem pune la dispoziția autorităților și mediului de afaceri datele necesare”
Întrebările incluse în chestionarele de la Recensământul populației și al locuințelor 2024, care a demarat luni, 8 aprilie, au ajuns subiect de discuție și de ironie în mediul online.
Premierul Dorin Recean a ținut să puncteze, în debutul ședinței de astăzi a Guvernului, că la formularea întrebărilor propuse la plebiscit „s-a lucrat foarte mult” și că răspunsurile la acestea, oferite de populație, vor contribui la colectarea unor date „necesare” atât pentru autorități, cât și pentru mediul de afaceri.
„Am observat că, peste noapte, avem mai mulți experți în recensământ, se dau cu părerea în ceea ce privește întrebările. Vreau să le reamintesc tuturor că recensământul este un exercițiu foarte important. Asupra organizării și formulării întrebărilor s-a lucrat foarte mult. Îi chem pe toți, inclusiv politicienii care s-au făcut experți în recensământ, să aibă o atitudine responsabilă, să primească recenzorii și să răspundă la acele întrebări, care au fost bine formulate și care vor răspunde exact necesităților, pentru ca noi să putem pune la dispoziția autorităților și mediului de afaceri datele necesare”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
CITIȚI și DOC // Cum vor arăta și ce întrebări vor conține chestionarele de la Recensământul populației și al locuințelor, care va demara pe 8 aprilie: Persoanele vor fi recenzate acolo unde locuiesc de facto, nu la domiciliul înscris în acte
Importanța oferirii unor răspunsuri la întrebările formulate în chestionarele de la recensământul aflat în desfășurare a fost subliniată și de expertul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, întrebările, deși pot părea stranii, trebuie să fie exacte, pentru ca răspunsurile primite să nu fie interpretabile.
„Întrebarea unde ai dormit în noaptea de pe 8 ajută enorm la gruparea populației pe migrări - migrați temporar, plecați pe scurtă durată sau prezenți. Sunt tehnici speciale prin care răspunsul la fiecare întrebare ajută în înțelegerea mai bună a fenomenelor sociale din țară. Eu personal aștept cu nerăbdare rezultatele, deoarece voi putea extrage și identifica o sumedenie de fenomene sociale din țară. (...) Întrebările trebuie să fie extrem de exacte. Când întreabă de copii născuți vii într-o anumită zi, poate suna straniu pentru mulți, dar o altfel de formulare îți dă rezultate eronate de care nu ai nevoie. Întrebările nu trebuie să permită răspunsuri interpretabile”, a scris pe Facebook Veaceslav Ioniță.
CITIȚI și Persoanele care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2 100 de lei
Amintim că Referendumul populației și al locuințelor 2024 se va desfășura până pe 7 iulie curent.
Recenzorii implicați în procesul de colectare a datelor vor vizita locuințele pentru a adresa întrebări din chestionarul de recensământ, înregistrând răspunsurile pe tabletă. Aceștia vor prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a referendumului, inclusiv vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.
În cadrul exercițiului, vor fi colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie - anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația etc., dar și date despre locuință, cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței etc.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”