Premierul Chicu reclamă o tentativă de ÎNLĂTURARE a lui Stoianoglo din funcție: „Dacă vrem să SUPRAVIEȚUIM ca stat, trebuie să ne unim cu toții și să susținem eforturile procurorului general”
Curtea Constituțională va examina joi, pe 21 mai, o sesizare privind legalitatea concursului în urma căruia Alexandru Stoianoglo a fost ales procuror general. Această sesizare a fost depusă anterior de către reprezentanții grupului „Pro Moldova”, dar mai este semnată și de Pavel Filip, Dumitru Diacov, Igor Vremea sau Nicolae Ciubuc.
Premierul Ion Chicu consideră că s-ar pune la cale înlăturarea din funcție a lui Stoianoglo, după ce acesta a avansat în investigarea dosarului privind furtul miliardului din sistemul bancar.
„Politicieni, președinți și prim-miniștri vom mai avea. Au mai fost, vor mai fi. Nu știu, însă, dacă vom mai avea un asemenea procuror general ca Alexandru Stoianoglo. Acest om a început să lucreze așa cum i se cuvine unui om cu respect față de țară și jurământul depus. Investigarea reală a furtului miliardelor în anii 2011-2015 a început abia în decembrie 2019, când domnul Stoianoglo a preluat conducerea PG. Acest lucru nu place celor care au furat miliardul”, a menționat Ion Chicu.
Prim-ministrul lasă să se înțeleagă că au fost încercări de a-l cumpăra pe actualul procuror general, însă acest lucru a eșuat: „Tentativele de a-l descuraja și chiar înlătura din funcție pe Stoianoglo au și început. Ce naivitate să crezi că un asemenea om poate fi influențat, cumpărat și oprit. Mai ales, că procesul decriminalizării și dezoligarhizării țării este ireversibil și nu mai depinde de „voința politică” a beaumondului de la Chișinău”.
Mai mult, oficialul spune că în joc ar fi viitorul R. Molsova ca stat. „S-a implicat deja toată lumea. Ieri am discutat cu Ambasadorul Letoniei la Chișinău și am fost asigurat că echipa comună de investigare a furtului miliardului va începe în curând activitatea. Un suport enorm în acest sens îl avem și de la Uniunea Europeană. Voi solicita în aceste zile suport bilateral și altor guverne din UE și nu numai. Dacă vrem să supraviețuim ca stat, trebuie să ne unim cu toții și să susținem eforturile procurorului general. Dacă această crimă rămâne nepedepsită - acesta este scopul mișcărilor politice de ultimă oră și al tentativelor de a-l înlătura pe Stoianoglo, țara nu mai are viitor. O spun cu toată convingerea și în cunoștință de cauză”.
Chicu mai spune că, în paralel, va fi lansat „procesul de reformare radicală a țării”. „În căteva zile vom începe negocierile asupra unui nou program cu FMI. Reforma administrativ-teritorială, reforma justiției, reforma APC, a învățămîntului universitar, dublări sau triplări de salarii în educație și medicină și multe alte reforme urmează a fi incluse în acest program. Fără aceasta nu mai avem sorți de izbândă. Politicienii, prim-miniștrii... vin și se duc. Suntem datori, însă, să lăsăm copiilor o țară. A lor. Copii noștri trebuie să aibă țara lor. Altfel, rușine să ne fie”, a mai adăugat Chicu ai cărui copii învață și lucrează la Londra.
Președintele Igor Dodon a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că CC urmează să se pronunțe joi asupra legalității concursului prin care Alexandru Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general. Acesta i-a acuzat pe reprezentanții „Pro Moldova”, care au semnat sesizarea, că ar vrea să-l înlăture pe Stoianoglo din funcție, deoarece aceasta a avansat în cadrul investigațiilor legate de dosarul furtului miliardului. În același timp, Dodon a declarat că Veaceslav Platon nu are nicio tangență cu furtul miliardului.
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”
DOC // Cum a ascuns condamnatul fugar Ilan Șor aproape 11 milioane de lei