Premierul Chicu, despre tentativa PSRM de a anula Legea contra PROPAGANDEI rusești: „Consumatorul trebuie să aibă acces la toate informațiile”
Premierul Ion Chicu evită să ofere un răspuns tranșant în ceea ce privește anularea Legii antipropagandă, idee promovată intens în ultimele zile de către unii parlamentari ai PSRM. Prim-ministrul nu a spus nici „da”, nici „nu”, însă a precizat că moldovenii trebuie să aibă acces „la orice informație”.
„Eu consider că presa trebuie să fie liberă, iar consumatorii trebuie să aibă acces la toată informația, cu excepția celor care denaturează adevărul, care promovează informație extremistă și violentă. Presa care informează corect societatea și respectă Codul deontologic trebuie să aibă acces pe piața R. Moldova. Eu sunt adeptul deschiderii totale pentru presă, cu restricțiile de care am pomenit mai sus”, a declarat astăzi Ion Chicu, după ședința avută cu președintele Igor Dodon și spicherul Zinaida Greceanîi.
De asemenea, Chicu nu a vrut să spună dacă Legea antipropagandă ar fi „nefuncțională” și de aceea trebuie anulată, așa cum a menționat recent președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Andrian Lebedinschi: „Sunt instituții care trebuie să spună asta. Aceste instituții nu sunt sub control parlamentar”.
De menționat că spicherul Zinaida Greceanîi a promis la Moscova, când încă exista majoritatea parlamentară „ACUM” – PSRM, că Legea antipropagandă va fi anulată. După preluarea guvernării în R. Moldova, reprezentanții PSRM au readus în discuție această chestiune.
Legea privind modificarea Codului Audiovizualului, care prevede interzicerea propagandei rusești la radio și televiziune, a intrat în vigoare în februarie 2018. Astfel, a fost interzisă difuzarea emisiunilor care au conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, iar Rusia nu a semnat acest document.
În cazul în care posturile de radio și tv nu se supun noii legi, riscă amenzi de la 40 000 până la 70 000 de lei, iar în cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la o sută de mii de lei. Pedeapsa cea mai aspră prevăzută de Codul Audiovizualului va fi retragerea licenței postului tv.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei