PREMIERĂ pentru ultimii zece ani: Cel mai mic număr de cereri la CtEDO împotriva R. Moldova. Chișinăul, obligat să plătească despăgubiri de peste 162 000 de euro în 2024
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a recepționat, în anul trecut, 363 de cereri împotriva R. Moldova, ceea ce reprezintă cel mai mic număr de cereri din ultimii zece ani.
O analiză a Centrului de Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM) arată că, în anul 2024, s-a redus semnificativ și numărul hotărârilor pronunțate de Înalta Curte de la Strasbourg în privința statului nostru – 17, cel mai mic număr din ultimii șase ani.
Potrivit sursei citate, în 2024, R. Moldova ocupa locul 20 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei după numărul de cereri depuse pe cap de locuitor, moldovenii adresându-se la CtEDO de trei ori mai frecvent decât media europeană.
În baza tuturor hotărârilor și deciziilor pronunțate până la sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare de 22 976 120 de euro. Din această sumă, peste 162 000 de euro reprezintă despăgubirile stabilite în anul 2024, suma fiind de două ori mai mică decât în anul 2023.
„Din punct de vedere juridic și al impactului lor, cele mai importante hotărâri din anul trecut vizează investigarea defectuoasă a maltratării, a violenței domestice, lipsa unui remediu efectiv pentru apărarea drepturilor persoanelor, dar și atitudinea discriminatorie a autorităților, bazată pe gen și dizabilitate”, afirmă Daniel Goinic, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM.
Menționăm că, până la 31 decembrie 2024, în cei 27 de ani de când R. Moldova a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, CtEDO a pronunțat 616 hotărâri în cauzele moldovenești, statul nostru clasându-se pe locul 11 din 46 de țări membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește numărul total de hotărâri. R. Moldova devansează Marea Britanie, Germania, Portugalia, Spania sau Olanda, țări care au aderat la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului cu mult timp înaintea R. Moldova și au o populație mult mai numeroasă decât cea a statului nostru.
Agenții economici pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică
DOC // Guvernul dezminte falsurile promovate de Natalia Morari, concubina lui Veaceslav Platon: „Nu s-a reintrodus nicio taxă adițională aeroportuară de 9,5 euro. Acea taxă impusă de gruparea criminală ce controla AIC a fost eliminată complet”
„Rammstein cultural” // R. Moldova, printre cele 28 de state care militează pentru pentru protejarea patrimoniului cultural ucrainean de distrugerile provocate de războiul Federației Ruse: Va fi creat un Fond de patrimoniu ucrainean