09:02:33 22.01.2025
Stiri

„Chișinău Youth Orchestra”, PREMIERĂ în muzica clasică din R. Moldova

Monden 25.07.2015 16:04 Vizualizări3697 Autor: Daniela Hadei
„Chișinău Youth Orchestra”, PREMIERĂ  în muzica clasică din R. Moldova

TALENT // Au venit cu un suflu nou în muzica clasică, iar concertele lor au impresionat publicul din R. Moldova. Locuiesc în diferite colțuri ale lumii, iar proiectul „Chișinău Youth Orchestra” i-a adus acasă

Stanislav Iapiev este originar din Chișinău, dar de un timp locuiește în Milano, Daniel Robu vine din Timișoara, iar Irina Vizir și Cristian Grosu învață în Chișinău. Cei patru tineri cântă la violă, iar săptămâna trecută au ridicat în picioare publicul venit la primul lor concert împreună, „Voilà Viola”, unde au combinat perfect mai multe stiluri de muzică, de la Bach până la Nirvana.

„Ceva nou în R. Moldova”

Ansamblul de viole face parte din Orchestra de tineret, „Chișinău Youth Orchestra”, fondată de tânărul dirijor Andriano Marian, orchestră din care fac parte în prezent 71 de tineri originari din R. Moldova, România, Ucraina, Elveția și Germania, care își fac studiile la diferite facultăți din întreaga lume.

Tipurile de instrumente care se regăsesc în orchestră corespund cu cele ale unei orchestre simfonice mari. „De aici fac parte compartimentul lemne, care este compus din flaut, oboi, clarinet, după care urmează compartimentul alamă, care este compus din corn, trompetă, trombon, tubă, apoi urmează percuția - timpanul și toba mică, trianglu și așa mai departe. Urmează familia de cordari, care este cea mai consistentă, vioara 1, vioara 2, viola, contrabasul”, ne explică dirijorul, care ne spune că Orchestra de tineret încearcă să aducă muzica clasică și să formeze o nouă generație de ascultători ai muzicii de calitate în R. Moldova.

„Încercăm să deschidem orizonturi noi și, de asemenea, să oferim tinerilor instrumentiști în devenire o experiență foarte profundă în ceea ce privește cântatul în orchestră”, precizează Andriano Marian.

„Viola mă face să mă simt mai bărbat”

În vârstă de 19 ani, Daniel Robu din Timișoara este pentru prima dată la Chișinău, iar concertele susținute aici l-au impresionat mult. „Îmi place foarte mult. Cânt de șapte ani, tocmai am terminat liceul și urmez anul I de facultate, la Conservatorul din Timișoara”, se prezintă Dan.

Cristian Grosu are 22 de ani și cântă de la vârsta de șase ani. Din clasa a X-a cântă la violă, iar în prezent își face studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din R. Moldova.

„Am participat aproximativ la toate proiectele din orchestră”, ne spune tânărul. Stanislav Iapiev își face studiile la Conservatorul de muzică din Milano și cântă la violă din clasa a șasea. „Acum pot spune că avem cea mai bună orchestră simfonică din țară”, zice Stas.

Mezina, dar și unica domnișoară din Ansamblul „Voilà Viola”, Irina Vizir, are 16 ani și studiază la Liceul „Ciprian Porumbescu”. Tânăra cântă de la patru ani, iar la violă cântă din clasa a cincea. „Viola îmi este mai aproape de suflet. Este alt timbru, este diferit, mă simt mai încrezătoare, mai bărbat”, ne spune Irina.

„Voilà Viola”

Cu toate că cei patru tineri muzicieni studiază viola în instituțiile lor de învățământ, repetițiile pentru cele două concerte susținute la Chișinău, unul într-un parc și altul într-un muzeu, au fost coordonate de profesorul Cristian Andriș.

„Ideea lui Andriano a fost să prezinte pe rând instrumentele orchestrei. Tinerii au făcut în paralel și un curs de măiestrie cu mine, iar aceste două concerte au fost rodul acestui curs și al muncii lor depuse înainte de curs”, ne spune Cristian.

Profesorul Cristian Andriș este originar din Timișoara, dar din 2011 locuiește în Elveția, unde colaborează cu orchestre de top la nivel mondial. A studiat la Madrid, Spania, la Hamburg, Germania, și i-a avut drept profesori pe unii dintre cei mai mari violoniști din lume, cum sunt Wolfram Christ sau Marius Nichiteanu. A venit pentru prima oară la Chișinău, iar pentru tinerii muzicieni de aici a devenit un adevărat prieten, un tată, așa cum ne spune Irina.

„Tot timpul am fost pasionat de a preda. Meseria aceasta mă împlinește ca muzician, datorită faptului că poți schimba viața unui om. Misiunea este una incredibilă”, ne povestește profesorul.

Primul concert în aer liber

Chiar dacă instrumentele lor muzicale sunt create pentru a răsuna în sălile de concert, tinerii muzicieni s-au descurcat de minune și în concertul din parc. „Nu am crezut că va ieși un asemenea eveniment, ținând cont și de condițiile date. Noi suntem muzicieni de muzică clasică și suntem obișnuiți să cântăm în săli de concerte. În open air, instrumentele noastre au anumite dificultăți, dacă bate vântul, nu se aude microfonul, zboară partiturile. În open air trebuie să cânți în microfon, iar sunetul nu este natural. Noi suntem obișnuiți ca sunetul să nu fie trecut prin filtru, este vorba de claritatea sonorizării. Au fost foarte mulți factori climatici, instrumentele fiind obișnuite la o anumită temperatură și la o anumită umiditate. Lumea a venit într-un număr extraordinar de mare, aș putea spune că a fost un record pentru un concert doar cu viole”, ne spune profesorul. Pentru aceste concerte, tinerii violiști au făcut câte 10 ore de repetiții în fiecare zi, timp de o săptămână, dar, după cum ne spun ei, nici nu au simțit oboseala.

„Tinerii trebuie să aibă încredere în ei”

Cristian Andriș ne spune că tinerii muzicieni din R. Moldova și România sunt foarte talentați, dar, în comparație cu cei din Occident, au mai puține posibilități de dezvoltare.

„Este bine cunoscut că tinerii din estul Europei sunt foarte talentați, dar, din păcate, față de Occident, nu au atât de multe posibilități. Acolo sunt foarte multe nații împreună, în comparație cu noi. Noi știm doar școala noastră națională, dar școala noastră și școala voastră națională s-a făcut după ureche. Mulți muzicieni buni au plecat, dar să fii un profesor bun este o responsabilitate foarte mare. Nu mă refer neapărat la muzicieni, este în orice domeniu. Profesorul are o responsabilitate la fel de mare ca a unui doctor care te operează, pentru că un student își pune viața în mâinile lui și are încredere în el. Ceea ce încerc eu este să fac tinerii să gândească, să fie propriii lor profesori. Încerc să le dau și multă încredere, ceea ce școlile noastre naționale nu prea fac”, ne mai spune profesorul.

„Un tot întreg”

Chiar dacă tinerii se cunoșteau între ei, niciodată nu au mai cântat în această componență. „A fost mai dificil la primele repetiții, căci nu eram încrezuți în noi. Pentru mine a fost ceva deosebit”, zice Stas. „Am devenit prieteni și ne străduiam să fim un tot întreg”, completează Irina.

„Într-un grup este foarte important să te asculți unul pe altul. Trebuie să ai simțul de adaptare, simțul de a-ți asculta vecinul, dacă ele sunt, cred că toate dificultățile tehnice se depășesc”, mai zice Stas.

La fel de impresionat a rămas și Daniel. Tânărul susține că a fost primit foarte bine în echipă. „De la început am avut puține emoții, nu știam unde vin, dar am rămas cu impresii foarte frumoase despre oraș, despre țară, despre oameni în general”, afirmă violistul. „Îi mulțumesc lui Cristian pentru că a venit la noi și ne-a dat școală. În scurt timp am produs foarte mult. El a văzut cea mai mare problemă a noastră, gândirea. Noi eram mai blocați, mai inhibați. Inițial nu-mi imaginam cum poate fi un concert de viole, dar a fost cu succes, mai ales că am reușit să combinăm muzică de diferite genuri”, susține Cristian. În prezent, în „Chișinău Youth Orchestra” sunt zece violiști.

Andriano Marian, dirijor, fondatorul și directorul „Chișinău Youth Orchestra”:

Totul a început în 2009, când deja știam că vreau să fac un asemenea proiect. Primul proiect a fost în vara lui 2011, atunci au fost 51 de tineri muzicieni. A fost o provocare pentru mine, eu aveam 22 de ani, studiam în România, nu prea eram cunoscut aici. A fost o dorință foarte mare și primul concert a avut loc cu succes. În prezent avem 150 de membri activi, iar acum în orchestră sunt 71 de tineri, cea mai mare formulă pe care am avut-o până acum. Pe moment ne pregătim pentru cele două concerte importante ale orchestrei mari, este vorba de duminică, 26 iulie, în Scuarul Catedralei și pe 27 iulie, la Sala cu Orgă. După care, urmează un mini-turneu în România și în Germania. Apoi, pe 15 august, vom încununa acest festival cu un concert în care vom combina muzica clasică cu cea pop și îi vom avea ca invitați speciali pe Cătălin Josan și Nicoleta Nucă. Evenimentul este cel de-al cincilea din seria de proiecte de vară „Chișinău Youth Orchestra” și este organizat în acest an cu sloganul „Urmează-ți pasiunea”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md