Premieră de succes la Cahul: Spectacolul „Mamă”, montat de regizoarea Luminița Țâcu, „încă o doză de profunzime” care a impresionat publicul până la lacrimi
„Mamă” de Marta Barceló are forța de a trezi la viață inimi amorțite și de a le vindeca
Viața teatrală din capitala sudică a R. Moldova, Cahul, e tot mai dinamică, iar numărul de spectatori va crește considerabil după inaugurarea oficială a noului sediu al Teatrului „Bogdan Petriceu Hasdeu”, construit cu bani alocați de Guvernul României. Deocamdată, trupa condusă de directorul Gheorghe Mândru activează în vechiul sediu, sala acestuia fiind arhiplină în seara când a avut loc premiera piesei „Mamă” a dramaturgei spaniole Marta Barceló, în traducerea Luminiței Voina-Răuț. Spectacolul montat de regizoarea Luminița Țâcu, cu actrițele Aurica Țurcanu și Maria Ciobănică întruchipând cele două personaje ale piesei, Esperanza și Amparo, a impresionat publicul până la lacrimi, arătându-i, totodată, că cei care caută o dragoste vie, adevărată, salvatoare până la urmă o găsesc.
Spectacolul „Mamă” evocă povestea lui Amparo și a Esperanzei, două necunoscute care își oferă una alteia un nou început şi un rost pe care îl considerau ratat. Așadar, o fiică în căutarea unei mame și o mamă în căutarea unei fiice se întâlnesc în urma unui anunț. Practic, o fiică își angajează o mamă. Cele două semnează și un contract „ca să nu aibă probleme cu fiscul” și devin astfel mamă și fiică, pe o perioadă determinată.
Dramaturga Marta Barceló este absolventă de studii de Artă Dramatică de la Institut del Teatre din Barcelona. Ulterior, a urmat și studii de circ la The Circus Space (Londra). Cariera sa a fost foarte legată de compania de producție Res de Res i En Blanc, unde a lucrat timp de douăzeci de ani în calitate de creator, actriță, trapezist, codirector sau autor de spectacole. A lucrat din 2005 și ca scenaristă pentru seriale de ficțiune.
Piesa a fost tradusă în limba română de scriitoarea Luminița Voina-Răuț din București. „E un text pe care l-am tradus cu sufletul la gură. Deja jucat în 6 țări! În luna octombrie 2024, sperăm să ajungem la Chișinău. Dramaturga și cu mine suntem invitate la festivalul internațional Filit de la Chișinău”, ne-a spus Luminița Voina-Răuț.
Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, care a fost prezent la premieră, „spectacolul abordează probleme care ne vizează pe toți, de la realități sociale dureroase până la drame de familie”.
„Spectacolul Mamă, al patrulea montat de Luminița Țâcu pe scena de la Cahul, este un nou eveniment care, sunt convins, va fi apreciat de public și se va înscrie armonios în viața culturală a orașului. Piesa este și o nouă probă de curaj profesional, textul fiind montat în premieră absolută în Republica Moldova. Felicit regizoarea pentru încă o doză de profunzime pe care ne-a oferit-o, iar pe actrițele Maria Ciobănică și Aurica Țurcanu – pentru jocul excelent și pentru avalanșa de emoții transmise din scenă. Felicit și întreaga trupă pentru această frumoasă colaborare cu Luminița Țâcu, care s-a transformat într-o bună tradiție și într-o prietenie puternică, și din care are de câștigat, înainte de toate, publicul”, a accentuat Sergiu Prodan, menționând că în scurt timp va fi identificat antreprenorul care „să ducă la bun sfârșit lucrările de reparație a Teatrului din Cahul, astfel încât artiștii și publicul să se bucure de condițiile pe care le merită”.
De notat că orașul Cahul a fost proclamat Capitala Tineretului pentru anul 2024, iar până în 2030 localitatea va fi și capitală cultural-creativă a Republicii Moldova.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”