„Premier Energy” anunță că a reconectat TEMPORAR blocul administrativ al „Apă-Canal Chișinău”, după asigurările date de primarul Ceban că vor fi găsite soluții pentru stingerea datoriei de aproape 68 de milioane de lei
Întreprinderea „Premier Energyˮ susține că a acceptat să „reconecteze temporar”, până pe 7 februarie curent, blocul administrativ al S.A. „Apă-Canal Chișinău” la energia electrică, după asigurările date de primarul Chișinăului, Ion Ceban, și administrația furnizorului de apă privind identificarea unor soluții pentru stingerea datoriei la energia electrică.
Cele două locuri de consum deconectate pe 2 februarie au fost reconectate la sursa de energie electrică în aceeași zi, la ora 18:16.
„Datoria S.A. „Apă-Canal Chișinău” în mărime de 67,8 milioane de lei pune presiune în continuare asupra activității reglementate de furnizare a energiei electrice a companiei „Premier Energy” și periclitează buna funcționare a sistemului energetic. (...) Precizăm că, dacă datoriile clienților deserviți vor continuă să crească, „Premier Energy” nu se va putea încadra, la rândul său, în graficul de plată a energiei electrice, necesară a fi procurată și livrată tuturor consumatorilor. Astfel, în această situație complicată, „Premier Energy” nu-și poate asuma creditarea consumatorilor care acumulează datorii, pentru aceasta existând alte instrumente de finanțare”, se arată într-un comunicat de presă al furnizorului de energie electrică.
Aceeași sursă subliniază că, deși problema datoriei SA „Apă-Canal Chișinău” vizează relațiile dintre cele părți, se răsfrânge, „nu din cauza noastră”, și asupra locuitorilor municipiului Chișinău.
Amintim că primarul Ion Ceban a făcut joi un adevărat show legat de posibilitatea ca locuitorii Chișinăului să rămână fără apă. Acesta a dat vina pe actuala guvernare că ar fi generat această situație, după ce Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a refuzat să majoreze tarifele la apă și canalizare până la 24 de lei, în timp ce instituția i-a prezentat argumente că tariful solicitat de Ion Ceban nu este întemeiat economic și a arătat spre managementul defectuos de la „Apă-Canal Chișinău”.
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”