„Premier Energy” a pregătit deja un program de DECONECTĂRI a curentului pentru cei peste 840 000 de consumatori din centrul și sudul R. Moldova, dacă după 1 ianuarie va fi deficit de energie
„Premier Energy”, companie care deservește peste 840 000 de consumatori din centrul și sudul R. Moldova, a anunțat astăzi despre pregătirea unui program de deconectări planificate, în legătură cu starea de urgență în sectorul energetic, instituită de Parlament începând cu 16 decembrie 2024.
„Ținând cont de probabilitatea sistării furnizării gazelor naturale în stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025 și, în același timp, având în vedere incertitudinea contextului energetic actual și necesitatea de a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA informează consumatorii că a pregătit un program de deconectări planificate în baza Planului de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul”, se arată în comunicatul companiei.
Potrivit sursei citate, programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem și acesta va fi adaptat în funcție de magnitudinea și durata deficitului și aplicat „într-un mod nediscriminatoriu și proporțional față de consumatorii finali de energie electrică”.
Dacă se va ajunge la asemenea situații, atunci „Premier Energy” va oferi informații detaliate privind programul de deconectări, astfel încât consumatorii să fie informați corespunzător despre data, ora și durata întreruperilor.
În același timp, compania avertizează că ar putea avea loc și unele întreruperi necontrolate de livrare a energie electrică din cauza deficitului de putere din sistemul electroenergetic a blocului comun Ucraina- R. Moldova.
Menționăm că în R. Moldova a fost decretată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie curent, în legătură cu situația din sectorul energetic.
Mai exact, regiunea transnistreană ar putea rămâne, de la 1 ianuarie 2025, fără gazele naturale furnizate de „Gazprom”, din moment ce contractul moldo-ucrainean de tranzit al gazelor pe teritoriul statului vecin nu va fi prelungit. Această situație poate duce la o criză umanitară de proporții în Transnistria.
Malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze pentru toată perioada rece, însă din gazul furnizat de ruși în Transnistria este produs peste jumătate din necesarul de energie electrică pentru malul drept. Energia electrică de pe piața europeană este în prezent mai scumpă.
Autoritățile de la Chișinău au lansat o campanie națională prin care cetățenii sunt îndemnați să economisească energia electrică pentru a preveni un eventual deficit și a plăti facturi mai mici.
ULTIMA ORĂ // Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”
Administrația separatistă de la Tiraspol va OPRI CĂLDURA pentru cetățeni începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7.00
Planul Chișinăului: Cum va fi asigurată R. Moldova cu energie electrică, dacă centrala din Transnistria va sista livrările către malul stâng, de la 1 ianuarie 2025. „Trebuie să facem un efort ca să tăiem circa 60 MW din vârfurile de consum”