Precizările Procuraturii, la DOUĂ LUNI de la pronunțarea sentinței pe numele fostului director al SIS care a SCĂPAT de pușcărie în dosarul profesorilor turci
Procuratura Generală a solicitat pe 8 septembrie curent, adică la circa două luni de la pronunțarea sentinței pe numele fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, condamnat penal, dar cu suspendarea executării pedepsei, permisiunea instanței de a face publică sentința.
Verdictul nu a fost adus la cunoștința opiniei publice până acum, deși vizează un caz de rezonanță, condamnat de comunitatea internațională, pentru că „e secretizat în totalitate”, afirmă conducerea PG.
Instituția a emis astăzi un comunicat de presă prin care anunță că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a examinat dosarul în procedură clasificată și a emis, în luna iulie curent, sentință de condamnare în dosarul fostului director al SIS, acuzat de procurori de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci. Potențiala pedeapsă anunțată anterior în acest caz era de până la șase ani de închisoare.
„Respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată în totalitate. Având în vedere rezonanța socială a cazului, Procuratura Generală a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens”, cităm din comunicat.
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat, într-o emisiune televizată, că această solicitare a fost expediată pe 8 septembrie, adăugând că Botnari a achitat cele 125 de mii de euro, suma cu care R. Moldova a fost condamnată la CtEDO în acest caz, dar și 19 mii de euro pe care statul le plătise pentru închirierea avionului cu care profesorii turci au fost transportați în Turcia.
„La începutul acestui an, Procuratura a înaintat Ministerului Finanțelor un demers prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, cu o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO. Inculpatul a achitat prejudiciul cauzat statului, precum și toate cheltuielile judiciare”, mai precizează PG.
CITIȚI și Dosarul profesorilor de la „Orizont”: Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a SCĂPAT de pușcărie. „Cel ce a distrus șapte familii e acasă, în libertate, bucurându-se de viață”
Urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului 2019. Ulterior, pe acest caz au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori ai SIS, împreună cu directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA).
Ulterior, procurorii au stabilit că scenariul expulzării cetățenilor turci din R. Moldova a fost gestionat ilegal de către conducerea SIS.
Conducerea BMA nu a fost informată despre pretinsele motive clasificate care ar fi vizat securitatea republicii și ar fi întemeiat îndepărtarea angajaților de la liceele „Orizont” din Republica Moldova. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.
„Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens. În aceste condiții, prin ordonanța procurorului, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar dosarul - deferit justiției”, amintește Procuratura Generală.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md