„Povești de spionaj”. Zaharova anunță „răspuns adecvat” pentru decizia „ostilă și nemotivată” a autorităților de la Chișinău de a-l expulza pe angajatul Ambasadei Rusiei în R. Moldova, după un nou scandal legat de spionaj în favoarea Moscovei
Federația Rusă își rezervă dreptul să dea „un răspuns adecvat la decizia ostilă nemotivată a autorităților moldovenești” cu privire expulzarea unui angajat al Ambasadei Moscovei la Chișinău, care ar fi recrutat doi funcționari din R. Moldova să lucreze pentru serviciile speciale rusești.
Declarația îi aparține purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care cataloghează scandalul cu implicarea unui agent al serviciilor secrete rusești care activa în R. Moldova sub acoperire diplomatică drept „povești de spionaj”.
„La 1 august, autoritățile Republicii Moldova au declarat, fără nicio justificare clară, un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău persona non grata. Considerăm acest pas neprietenos drept o altă manifestare a cursului agresiv antirus al actualei conduceri moldovenești, care distruge în mod iresponsabil legăturile ruso-moldovenești care au rădăcini istorice adânci. Intensificarea sentimentelor rusofobe, fabricarea și promovarea poveștilor de spionaj indică faptul că Chișinăul oficial și-a pierdut capacitatea de a întreprinde acțiuni adecvate și de a înțelege importanța durabilă a relațiilor dintre Rusia și Moldova pentru popoarele celor două state”, se arată într-un comentariu al diplomației ruse, semnat de Zaharova.
Amintim că ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) unde i s-a comunicat faptul că asistentul atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău, Dmitri Kelov, a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova.
CITIȚI și Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, SUSPENDAT din funcția de șef al Direcției Generale Juridice de la Parlament: „Acordăm tot suportul necesar organelor de drept”
„Decizia autorităților moldovenești a fost luată ca urmare a activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic. În acest context, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Kelov i-ar fi recrutat pe șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, și pe un polițist de frontieră care activează la Aeroportul Internațional Chișinău să-i furnizeze informații legate de procesele care au loc în R. Moldova în schimbul unor remunerări financiare.
Potrivit unor imagini video făcute publice de PCCOCS, angajatul Ambasadei Federației Ruse se întâlnea cu cei doi funcționari din R. Moldova în localuri, dar și în parcurile din Chișinău.
Ion Creangă a fost reținut, în noaptea de 30 spre 31 iulie curent, în momentul în care îi transmitea lui Dmitri Kelov informații într-un local din Chișinău.
La scurt timp, oamenii legii l-au reținut și pe un polițist de frontieră care activează la Aeroportul Internațional Chișinău și care îi furniza informații legate de ce se întâmplă la acest obiectiv strategic aceluiași reprezentant al serviciilor speciale rusești.
Cei doi funcționari din R. Moldova, reținuți pentru 72 de ore, au fost monitorizați de organele de drept mai bine de un an.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei