11:29:08 10.01.2025
Stiri

Povestea emoționantă a unei femei diagnosticate cu CANCER de piele

Reportaj 31.07.2017 18:30 Vizualizări4614 Autor: Ziarul National
Povestea emoționantă a unei femei diagnosticate cu CANCER de piele sursa: google.ro

Oricâte avertizări ar da dermatologii, cei mai mulți români se expun la soare exact când nu trebuie, adică între orele 11 și 17, când razele ultraviolete depăşesc pragul critic de opt.

Mai mult decât atât, nu folosesc creme de protecție. Specialiştii atrag însă atenţia că arsurile solare nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber. În plus, pot pune sănătatea în pericol şi după zeci de ani pentru că pielea are un fel de memorie a traumelor pe care le-a suferit de-a lungul timpului.

În anul 2016, Silvia Coman a fost diagnosticată cu melanom malign în stadiul trei, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Silvia Coman: „Am avut o aluniţă pe spate într-un loc greu vizibil. Am avut două sarcini consecutive, mai mult ca sigur i-au accelerat evoluţia. Nu mi-am dat seama de modificările care s-au produs decât în momentul în care aluniţa respectivă a început să sângereze. Diagnosticul a fost pus clar.”

Tânăra a avut nevoie de intervenţie chirurgicală pe care a făcut-o la o clinică din afara ţării. După ce şi-a revenit, Silvia a hotărât să ajute şi alţi pacienţi care trec prin aceeaşi situaţie. Aşa a devenit voluntar în cadrul Asociaţiei Melanom România.

Silvia Coman: „Am descoperit prin natura profesiei mele, fiind medic, că pot să ajut foarte mult oamenii. Dacă un pacient este nou diagnosticat şi ni se adresează nouă putem să-l îndrumăm în tot hăţişul ăsta că pacientul nu ştie ce să facă mai întâi, că dacă citeşti pe forumuri vezi că toţi mor. Toţi pacienţii cu melanom mor. Toţi am trecut prin faza asta când am fost diagnosticaţi. Dar aşa cunoşti oameni care au aceeaşi problemă sau aparţinători şi afli practic ce ai de făcut.”

În România, numărul cazurilor de cancer de piele creşte de la un an la altul.

Dr. Oana Clătici, medic dermatolog: „Dacă în urmă cu 25 de ani incidenţa melanomului era de 1, 2 cazuri la 100.000 de locuitori, actualmente OMS declară că ar fi 4, 5 cazuri la 100.000 de locuitori. Noi estimăm că e mult mai mult. Cam 11 persoane la 100.000. E o creştere absolut dramatică.”

Dr. Ana-Maria Forsea, medic dermatolog: „Din practică, ceea ce vedem sunt oameni care vin cu cancere de piele în fază foarte avansată. Oamenii vin târziu din multe cauze. Mulţi nu ştiu că este o problemă. Mulţi nu cred că ceva pe piele care nu doare, nu mănâncă, nu ustură, nu sângerează ar putea fi o problemă. Mulţi cred că se vindecă de la sine.”

De vină pentru creşterea numărului de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de piele este expunerea exagerată la radiaţiile ultraviolete. Fără să se gândească la consecinţe, la munte şi la mare, românii stau la soare în mijlocul zilei fără niciun fel de protecţie.

Dr. Ana-Maria Forsea, medic dermatolog: „Culoarea maro a pielii bronzate este de fapt un semn că pielea aceea a fost agresată. Bronzul este o reacţie a pielii la prea mult soare şi atunci când vedem pe cineva bronzat înseamnă că a stat prea mult în soare pentru pielea lui. E ca şi cum ar avea o rană. Înseamnă că ADN-ul lui celular a fost deja alterat de soare şi acest lucru ar trebui transmis oamenilor, că arsurile solare, rumenirea la soare şi bronzul nu sunt deloc semne de sănătate ale pielii.”

De asemenea, mulţi nu iau în seamă arsurile solare din copilărie. Medicii spun că există o legătură şi că razele ultraviolete acumulate de-a lungul timpului pot cauza cancer şi după ani de zile.

Dr. Ana-Maria Forsea, medic dermatolog: „Arsurile solare la vârsta copilăriei sunt considerate cele mai periculoase din toate tipurile de expunere la soare. Copiii au cea mai sensibilă piele la soare, iar arsurile la această vârstă sunt mult mai pronunţate pe întreaga viaţă.”

Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic dermatolog: „Din păcate, românii au un fel de je m'en fiche, nu mă loveşte pe mine, îl loveşte pe cel de alături şi uitând că peste 2, 3, 5 ani va face un melanom malign.”

În plus, mulţi oameni nu sunt informaţi şi citesc mai degrabă pe forumuri sau ascultă de ce spun vecinii atunci când observă o modificare la nivelul pielii.

Dr. Ana-Maria Forsea, medic dermatolog: „Majoritatea oamenilor vin la noi şi sunt speriaţi că nu trebuie să umble la aluniţe că au auzit că cineva care a avut o aluniţă şi a fost operată i s-a întâmplat ceva rău şi a murit. Realitatea este taman pe dos. Dacă este vorba de un cancer de piele, dacă este vorba de o aluniţă melanom, tocmai tratamentul este scoaterea ei chirurgicală cât mai repede.”

Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic dermatolog: „Recomandăm pacienţilor noştri să nu apeleze la terapiile empirice recomandate de poporul român în creativitatea sa nemărginită: legat de fir de păr de cal, legat cu zeamă de rostopască, ulei de ricin, bitter suedez şi o mulţime de năzdrăvenii.”

În ţara noastră nu doar lipsa de informare şi registrele naţionale lipsesc, ci şi accesul la un tratament adecvat odată pus diagnosticul.

Silvia Coman: „În România avem, din mai, o moleculă de imunoterapie în stadiul 4, dar din păcate accesul este foarte îngreunat. Este pe hârtie, dar la pacient ajunge foarte greu. Nu face parte din programele naţionale de sănătate. Depinde de fiecare spital cum îşi achiziţionează acest medicament, cum îşi organizează intern treburile. Din această cauză mulţi pacienţi nu au acces.”

Descoperite în fază incipientă, cancerele de piele se pot vindeca. Cea mai bună metodă de tratament rămâne însă prevenţia. De aceea, ar trebui să ne controlăm pielea, din creştet până în tălpi, măcar o dată pe an, spun medicii.

Dr. Oana Clătici, medic dermatolog: „Vizita la medicul dermatolog trebuie să fie un must have. E bine fie să ne fixăm înaintea perioadei de expunere la soare, deşi iată noi insistăm foarte mult pe comportament controlat în ceea ce priveşte expunerea la soare pentru că este asumarea expunerilor cotidiene, nu doar acea săptămână în care mergem la mare şi am vrea să luăm tot soarele.”

La fel de important este să ne ferim de bronzarea la solar. Ultimele studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că o singură expunere la solar creşte riscul de melanom cu 75%.

Sursa: digi24.ro

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md