Povestea rusoaicei care a luptat pentru Ucraina și a fost ucisă în prima linie. Olga renunțase la cetățenie din cauza lui Putin
O femeie care a renunțat la cetățenia rusă pentru a lupta pentru Ucraina a fost ucisă în prima linie, transmite presa locală. Ea plecase din Rusia încă din 2014, pentru că nu a fost de acord cu Putin care anexase Crimeea. Și-a luat bilet doar dus și a spus familiei că nu se va mai întoarce niciodată.
Își câștigase respectul și admirația ucrainenilor, iar vestea morții ei i-a întristat. Olga Simonova avea 34 de ani și a luptat pentru Ucraina, alături de Brigada 24 Mecanizată.
Ea a murit marți, în regiunea sudică Herson, scrie Newsweek.com. Simonova era din regiunea Chelyabinsk. Ea a părăsit Rusia și și-a cumpărat un bilet doar dus către Ucraina, indignată de măsurile luate de președintele rus. Tânăra se mutase la Kiev. La scurt timp după aceea, ea a început să lucreze ca paramedic într-o unitate de voluntari, alături de Forțele Armate ucrainene.
Potrivit TSN, ea a devenit primul luptător străin din Forțele Armate care a primit cetățenia ucraineană în timp ce activa în armată. Ulterior, a primit grad de sergent și a condus un vehicul de luptă de infanterie în Brigada 24 Mecanizată.
Când Putin a declanșat ceea ce el a numit „operațiune militară specială” în Ucraina, Simonova a luptat în regiunea Donbas, din estul Ucrainei. Unitatea ei a fost ulterior transferată în sud, unde se desfășoară în prezent o aprigă contraofensivă ucraineană. Moartea ei a fost raportată pentru prima dată de corespondentul TSN Natalia Nagornaya, care a spus că Simonova era „iubită de jurnalişti”.
„Astăzi, chiar și cei care de obicei se rețin plâng”, a scris ea într-o postare pe Facebook .
„Ea a venit și a luptat pentru libertate. N-aș îndrăzni să-i spun că era rusoaică". Nu este clar cum a murit Simonova.
Newsweek a contactat Brigada 24 Mecanizată și Ministerul de Externe al Ucrainei pentru comentarii. Într-un interviu acordat publicației locale de știri Novynarnia în 2018, Simonova a spus că a venit pentru prima dată în Ucraina în 2014 fără să cunoască pe nimeni.
Când a părăsit Rusia, ea a spus familiei ei că nu se va mai întoarce niciodată. Anexarea Crimeei „a devenit o rușine pentru Rusia”, iar rușii au fost foarte influențați de propaganda pe această temă, a spus ea.
„Copiii sunt crescuți într-un stil militar-patriotic încă de la vârste mici. Așa a fost mereu în Rusia. Acești oameni sunt foarte ușor de manipulat: trebuie doar să arăți unde este inamicul și vor fi indiferenți indiferent ce dovezi le arăți ca să nu facă asta”, spunea tânăra.
Sursa: digi24.ro
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”