Povestea primului pacient din lume tratat cu celule stem. Mai avea 4 ani de trăit, după ce boala i-a fost descoperită la vârsta de doi ani. Acum are 32 de ani și este tată
Avea cinci ani când medicii au decis să încerce această terapie. La vârsta de doi ani i-a fost descoperită o maladie cruntă, iar specialiștii i-au mai dat șanse de supraviețuire pentru puțin timp.
Este vorba despre Matthew Farrow din Marea Britanie, primul pacient din lume tratat cu celule stem, după ce s-a născut cu o afecțiune genetică rară. Matt are acum 32 de ani, este căsătorit și este tată.
Matthew Farrow este prima persoană din lume care a efectuat un transplant de sânge de cordon ombilical. Acest lucru s-a întâmplat pe 6 octombrie 1988, la vârsta de 5 ani, când Alison Farrow, sora lui care abia se născuse, a fost donatorul de sânge de cordon care i-a salvat viața acestuia.
Matt s-a născut cu o afecțiune genetică rară numită Anemia Fanconi (AF). Pentru a se ajunge la reușita transplantului, a fost nevoie de un efort colectiv internațional: sângele din cordonul ombilical a fost stocat de către omul de știință american Dr. Hal Broxmeyer, transplantul efectuându-se în Franța la Spitalul Saint-Louis din Paris de către medicul său, Dr. Eliane Gluckman.
„La 2 ani și jumătate, mama a observat că e ceva în neregulă cu mine, iar când am ajuns la medic, aceștia au precizat că voi supraviețui doar până la vârsta de 6 ani. Cu ajutorul transplantului de celule stem, am reușit să sparg această barieră. Am ieșit din bula creată în jurul sănătății mele și am învățat să merg pe bicicletă, cu ajutorul vecinilor mei români de la acea perioadă, am o familie și sunt părinte. Transplantul meu a avut loc acum 35 de ani, când medicina nu era atât de avansată. Sunt sigur că acum mult mai mulți pacienți vor putea fi tratați cu succes cu celule stem”, a declarat Farrow, în timpul unei conferințe susținută la București, transmite newsweek.ro.
Matthew Farrow, primul pacient din lume strat cu celule stem, în România Foto: imagini conferință de presă
Ucraina este gata să pună capăt crizei energetice provocate de Rusia în Transnistria. „Suntem pregătiți să trimitem cărbune. Centrala de la Cuciurgan este capabilă să furnizeze electricitate nu doar întregii R. Moldova, dar și regiunii noastre"
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”
Maia Sandu, vizită la Kiev: Va discuta cu Volodymyr Zelenskyy inclusiv despre criza energetică din Transnistria, provocată de Federația Rusă