Povestea bărbatului CRESCUT de lupi. Nu se poate adapta la viața printre oameni, însă nu se poate întoarce nici înapoi în sălbăticie
Un bărbat din Spania care a fost crescut de lupi timp de 12 ani a povestit că nu se poate adapta la viața modernă, scrie newsweek.com. Acesta și-ar dori să se întoarcă în sălbăticie, însă nu se mai simte ca acasă nici printre lupi. În plus, pădurile în care a crescut au fost invadate de oameni.
Marcos Rodríguez Pantoja, în vârstă de 72 de ani, a povestit într-un interviu pentru El País că nu s-a integrat niciodată pe deplin printre oameni, după ce a fost salvat din sălbăticie, la vârsta de 19 ani. A încercat să se întoarcă în pădure, însă mărturisește cu regret că legătura cu lupii s-a pierdut. Acest lucru l-a lăsat prins între două lumi - în niciuna nu se simte însă suficient de confortabil acum.
Pantoja s-a născut în Córdoba, în sudul Spaniei, în anul 1946. Mama bărbatului a murit însă când acesta avea numai trei ani. După acest moment tragic, a trecut prin ani de abuz în „grija” tatălui și a mamei vitrege. Apoi a fost vândut unui căprar care trăia lângă munții Sierra Morena. Când Pantoja avea șapte ani, bărbatul a murit sau a dispărut pur și simplu, lăsându-l în urmă.
Din fericire, o haită de lupi l-a adoptat. Una dintre femele s-a comportat cu el ca și cum i-ar fi fost mamă. Haita l-a învățat să supraviețuiască cu fructe de pădure și ciuperci și i-a arătat cum să se deplaseze prin pădure. A dormit în peșteri, alături de lilieci, șerpi și căprioare și s-a jucat cu puii de lup. Pantoja a mărturisit că acestea au fost cele mai fericite momente din viața lui.
La vârsta de 19 ani, a fost descoperit însă de poliție. Nu mai știa să vorbească, însă. A fost forțat însă să se întoarcă într-o societate pe care nu numai că nu o cunoștea, dar nici măcar nu îl interesa prea mult. A lucrat în construcții, însă spune că mereu s-a simțit tras în piept și exploatat de patroni.
Experiența l-a determinat să se întoarcă în munți, pentru a încerca să se reintegreze în familia de lupi pe care o părăsise. Însă când a ajuns acolo nu mai era aceeași lume pe care și-o amintește. Lupii nu l-au mai primit în rândurile lor. Iar asta nu e totul. În locurile unde a copilărit au apărut cabane și garduri electrice.
Pantoja a făcut subiectul mai multor studii antropologice și cărți. În 2010 a fost făcut chiar și un film despre viața lui - „Entrelobos” (n.r. - „Printre lupi”), în care a și apărut.
Pantoja primește ajutor de la un ONG, pentru a se descurca. Pensia nu îi ajunge. Bărbatul nu trăiește izolat, chiar dacă spune că nu se poate adapta la viața modernă. Ține chiar și cursuri la școli din zonă, unde le vorbește copiilor despre importanța iubirii față de animale și mediu.
„Sunt obișnuit cu viața mea acum și sunt multe lucruri pe care nu le aveam acolo - de exemplu muzica sau femeile. Femeile sunt un motiv să rămâi printre oameni”, a spus cu umor într-un interviu pentru BBC.
Sursa: digi24.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2