Posturile „TV-Găgăuzia” și „ATV”, sancționate de CA cu 100 000 de lei pentru răspândirea dezinformării, separatismului și discursului de ură: CSI, „cea mai mare piață” sau „republica găgăuză”
Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat vineri, 26 aprilie, cu 60 000 de lei și, respectiv, 40 000 de lei serviciile media „TV-Găgăuzia” și „ATV” pentru admiterea dezinformării, a discursului care incită la ură și nu neasigurarea securității informaționale.
Decizia a fost luată după ce membrii CA au analizat buletinele de știri, programele audiovizuale și transmisiunile în direct ale postului public regional „TV-Găgăuzia” de la începutul lunii februarie 2024, care au vizat împlinirea a zece ani de la desfășurarea, în anul 2014, a unui referendum privind orientarea politicii externe a regiunii, declarat ilegal de instanța de judecată.
Concluzia specialiștilor este că serviciul media public regional de televiziune „TV-Găgăuzia” și postul privat „ATV” au pus la dispoziție o platformă prin care persoane publice, formatori de opinie și activiști civici „au exprimat opinii și au transmis mesaje cu elemente de discriminare, incitare la ură, cultivarea extremismului, dezbinarea societății și dezinformare”.
Mesajele transmise de către cele două posturi vizează narațiuni precum faptul că R. Moldova ar vrea „distrugerea” Găgăuziei, că Autonomia Găgăuză, numită la aceste posturi și „republica găgăuză”, are dreptul la autodeterminare externă, că CSI ar fi, în mod vădit fals „cea mai mare piață de desfacere pentru Republica Moldova”, că moldovenii și-ar pierde limba și identitatea, că integrarea în Uniunea Europeană și NATO ar însemna război etc.
„Emisia din 2 - 8 februarie 2024 a postului „TV-Găgăuzia” a fost dedicată referendumului din februarie 2014 și Zilei Unității Populare, o sărbătoare cu aceeași denumire și slogan existând în Federația Rusă. Astfel, transferul de imagine și de simboluri este evident și la el se apelează în mod conștient și intenționat pentru ca să fortifice în mintea oamenilor ideea de diferență/ divergență în raport cu Republica Moldova și de apropiere de spațiul lumii ruse. Subiectul este de interes public și vizează în mod direct securitatea națională a Republicii Moldova, având în vedere faptul că în discuție este adusă integritatea teritorială a statului și suveranitatea poporului. Au fost puse în discuție subiecte precum lipsa democrației în Republica Moldova, nefuncționarea legislației naționale, închiderea de guvernarea actuală a serviciilor media audiovizuale de televiziune, lipsa dialogului dintre populația autonomiei și puterile centrale, dependența guvernării actuale de România, intențiile României de a anexa R. Moldova, intențiile guvernării actuale de a distruge R. Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al CA.
Exemple concrete care au stat la baza deciziei CA în privința posturilor „TV-Găgăuzia” și „ATV” puteți găsi AICI.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania