Postul Paştelui // Câteva trucuri ca să nu te ÎNFOMETEZI şi să mănânci SĂNĂTOS
Nu te baza pe pâine pe care să o consumi în cantităţi exagerate la fiecare masă! De asemenea, nici cartofii prăjiţi nu constituie o soluţie bună.
Dacă ai un meniu sănătos şi înlocuieşti cu atenţie proteinele animale cu surse vegetale bune, atunci corpul tău va primi toți nutrienţii esenţiali. Eva.ro îți descoperă cât de simplu poţi să mănânci sănătos şi în Postul Paştelui, fără mari bătăi de cap:
1. Nu face exces de pâine, cartofi prăjiţi şi alimente de post din comerţ
Este important ca în perioada Postului să nu te bazezi în principal pe pâine pe care să o consumi în cantităţi exagerate la fiecare masă.
De asemenea, nici cartofii prăjiţi consumaţi zilnic nu constituie o soluţie sănătoasă. Totodată, există numeroase produse de post pe care le găseşti la supermarket şi care sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional. Este de preferat să nu le consumi decât în situaţiile de urgenţă şi să-ţi prepari acasă diverse mâncăruri hrănitoare şi sănătoase.
2. Alimentele de bază
Alimente pe care să le incluzi neapărat în dietă:
Ciupercile
Leguminoasele: lintea, fasolea boabe, mazărea, năutul
Cereale integrale: amarant, quinoa, mei, hrişcă, orez brun, ovăz
Nuci şi seminţe crude: nuci româneşti, migdale, fistic, caju, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de cânepă
Pâine şi paste care sunt făcute din făină integrală
Legume şi fructe proaspete de sezon
Măsline.
3. Nu uita nici de verdeţuri
Asigură necesarul zilnic de vitamine şi minerale cu cel puţin o masă de verdeţuri. Poţi mânca frunze de la orice legumă, însă urzicile şi spanacul au conţinutul nutritiv cel mai ridicat. Nu este necesar să fierbi îndelung spanacul, poţi adăuga frunze proaspete şi în salate, alături de alte legume de sezon, pătrunjel şi salata creaţă roşie.
4. Înlocuieşte laptele de vacă cu cel vegetal
Ca să faci lapte din nuci/seminţe/cereale acasă nu ai nevoie de ingrediente sofisticate. În plus, nu ai nevoie de foarte mult timp pentru a-l prepara şi a-l avea mereu proaspăt în frigider. De exemplu, poţi să faci lapte de susan.
Ai nevoie de:
1 cană cu seminţe de susan (înmuiate în apă timp de 2-3 ore)
2 căni cu apă plată
puţină sare de mare
1 baton de vanilie (opţional)
2-3 curmale (opţional)
scorţişoară/nucşoară (opţional).
Se amestecă toate ingredientele în blender, iar dacă vrei îl strecori pentru a îndepărta pulpa. Nu arunca pulpa, deoarece o poţi folosi în amestecul prăjiturilor, budincilor sau chiftelelor vegetale.
5. Îţi lipseşte omleta la micul dejun? Optează pentru tofu
Se scurge tofu, se fărâmiţează şi se pune într-o tigaie cu o linguriţă de ulei. Se presară peste ea praf de curry pentru a-i da savoare şi se lasă puţin la călit (5 minute), amestecând-o des cu o lingură de lemn. Se adaugă apoi puţină ceapă şi ardei, ambele tocate mărunt şi se mai lasă la călit încă 5 minute, până se îmbină aromele. Opţional poţi să adaugi câteva felii de ciuperci şi verdeaţă.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”