Posibilitatea unui accident nuclear la Zaporojie, care ar putea afecta și R. Moldova, în CREȘTERE. Ce riscuri sunt pentru populație
Șeful organului de supraveghere nuclear al Națiunilor Unite a descris situația de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca fiind „foarte fragilă” și a promis că va extinde inspecțiile agenției pentru a include surse critice de energie electrică.
Rafael Grossi, care urmează să viziteze amplasamentul miercuri, 4 septembrie, a vorbit la o conferință de presă la Kiev, cu o zi înainte, după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski și oficiali ucraineni din domeniul nuclear și al energiei, transmite ziare.com.
Aceasta este a zecea sa vizită în Ucraina după invazia Rusiei, în februarie 2022.
„Cred că situația este foarte fragilă. Stația este din nou pe punctul de a fi într-un blocaj. Am avut opt dintre acestea în trecut. O întrerupere înseamnă lipsă de putere: fără putere, fără răcire. Fără răcire, poți avea un dezastru”, a spus Grossi, conform Euronews.
Anterior, Grossi a anunțat pe rețeaua X că se îndrepta spre Zaporojie pentru a „ajuta la prevenirea unui accident nuclear”.
Centrala Zaporojie a intrat sub controlul Rusiei în urma invaziei sale la scară largă. Luni au avut loc bombardamente de artilerie în zonă, care au afectat accesul la energie electrică la instalație, potrivit operatorului său Energoatom, care a învinuit Rusia pentru atacuri.
„Obuzul rusesc a deteriorat una dintre cele două linii aeriene externe prin care CNE Zaporojie primește energie de la sistemul electric ucrainean”, a anunțat operatorul într-o postare pe Telegram.
„În cazul avariei liniei a doua, va apărea o situație de urgență”, a precizat agenția ucraineană, adăugând că tehnicienii nu au putut accesa locul avariei din cauza „amenințării reale a bombardării repetate”.
Analiștii spun ca o explozie la centrala Zaporojie ar produce radiații și ar declanșa probabil panică, dar riscul de radiații dincolo de zona imediată a exploziei ar fi relativ scăzut și nu se aseamănă cu amploarea dezastrului de la Cernobîl din 1986. De asemenea, dacă vântul este în direcția est, radiația ar putea fi împinsă spre Rusia.
Săptămâna trecută, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a răspuns criticilor pe care le-a primit pentru o vizită la centrala rusă Kursk.
„Pentru ca noi să fim relevanți, să fim utili în această situație, trebuie să ne angajăm în continuare, trebuie să ne menținem munca tehnică și obiectivă”, a spus Grossi.
AIEA, cu sediul în Viena, spune că atacurile în curs în zona Zaporojie, precum și deteriorarea rețelei Ucrainei reprezintă amenințări la adresa sursei de energie, care este vitală pentru centralele nucleare ale țării.
Grossi, care călătorește cu o echipă de experți și oficiali AIEA, a început o rundă de întâlniri la Kiev cu o oprire la Ministerul Energiei și discuții cu ministrul Herman Halușcenko.
Grossi a spus că a acceptat o cerere ucraineană de a extinde inspecțiile pentru a include substații electrice care furnizează energie centralelor nucleare din Ucraina:
„Aceasta este o nouă dimensiune, o dimensiune importantă sper, a sprijinului nostru aici, despre care am discutat și am convenit cu președintele Zelenski chiar acum”.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România