Porumbelul lui Usatîi cu presupusele părți secrete ale Raportului Kroll II nu au mai ajuns la Slusari. „Hulubașul și nici CIOROII nu au ajuns la noi”. Leancă și Bodiu sunt așteptați pentru AUDIERI la Comisia de anchetă
Președintele Comisiei parlamentare care investighează jaful bancar din R. Moldova, Alexandru Slusari, susține că hulubul lui Renato Usatîi, care ar fi avut atașat un stick cu Raportul Kroll II, mai exact cu presupusele părți doi și trei, nu a ajuns la Parlament, în schimb comisia s-a autosesizat după aceste materiale au fost făcute publice în presă.
„Hulubașul nu a ajuns la noi, nici cioroii și nicio altă pasăre. La secretariatul Parlamentului nu a fost depus niciun document, dar ne-am autosesizat la ce a fost publicat în presă. Am descărcat acel document și l-am înaintat procuraturii cu două întrebări: dacă este un document autentic și cum a fost posibilă această scurgere de informații. Agenția Kroll este foarte surprinsă, moale spus, de publicarea acestui document. Ei sunt surprinși că procuratura, având din 2018 documentul, nu a acționat și nu a avut loc recuperarea banilor. În schimb, au apărut aceste scurgeri. Analizăm dacă documentele sunt autentice, dar cei de la Kroll au confirmat că scurgerea putea fi făcută doar din procuratură”, a declarat astăzi Slusari.
De asemenea, președintele Comisiei de anchetă a precizat că vineri la audieri s-a prezentat fostul viceministru al Finanțelor, Victor Barbăneagră, care a prezentat o informație importantă despre selectarea investitorilor pentru Banca de Economii a Moldovei. „Acesta a prezentat o informație foarte utilă despre evenimentele din 2013, când statul a pierdut pachetul de control asupra BEM. Dumnealui ne-a prezentat o mapă importantă cu scrisori, corespondență, care nu este la Ministerul Finanțelor”.
În același timp, în fața comisiei nu a venit fostul spicher Igor Corman. „Îl invităm repetat pentru mâine, 16 iulie, ora 11.00. Mai este invitat domnul Bîrcă, fost vicepreședinte BEM și Victor Bodiu, care a fost o perioadă membrul al Consiliului de administrare al BEM. Pentru săptămâna viitoare vom chema persoanele implicate la cel mai înalt nivel. Mă refer la deputați, fosta conducere a Băncii Naționale a Moldovei, ex-premierul Iurie Leancă și alte persoane care au luat sau nu au luat anumite decizii”, a punctat acesta.
Astfel, Comisia de anchetă își va încheia activitatea la finele lunii iulie curent, iar în august va fi prezentat în Parlament un raport amplu privind frauda bancară.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”