„POMANA” de 1 000 de lei acordată pensionarilor de Plahotniuc, care ulterior au fost COPIATĂ de Dodon, ISTORIE. Gavrilița: „Optăm pentru CREȘTEREA consecventă a pensiilor, iar majorarea din octombrie și indexarea de 13,94% depășește acea sumă unică”
Guvernul R. Moldova nu va mai acorda pensionarilor, persoanelor cu dizabilități și păturilor social-vulnerabile acea indemnizație unică de 1 000 de lei, care era acordată de Vlad Plahotniuc, iar ulterior de Igor Dodon, în preajma sărbătorilor pascale. Premierul Natalia Gavrilița consideră că acea „pomană” era făcută când indexarea pensiilor era doar de 19 lei.
„Anul trecut, indexarea pensiilor a fost, dacă nu greșesc, de 19 lei… Atunci se dădea o pomană înainte de sărbători. Și atunci, și acum spun că nu cred în astfel de plăți unice. Noi optăm pentru creșterea consecventă a pensiilor lună de lună, astfel ca fiecare gospodărie să-și poată planifica veniturile și cheltuielile”, a declarat astăzi prim-ministra.
Potrivit sursei citate, de la 1 aprilie coeficientul de indexare a pensiilor va fi de 13,94%. „Acest coeficient se va aplica pensiilor până la nivelul care nu depășește salariul mediul lunar pe economie prognozat pentru 2022 – 9 900 de lei. Pensia minimă din 1 aprilie va constitui 2 278,8 de lei”, a subliniat Gavrilița.
Premierul a adăugat că această indexare a pensiilor din 1 aprilie și creșterea din luna octombrie anul trecut vor aduce în buzunarele pensionarilor mai mult decât „pomana” de 1 000 de lei.
„Această indexare și majorările din octombrie 2021 sunt menite să crească puterea de cumpărare a pensionarilor, a persoanelor cu dizabilități și păturilor vulnerabile. Dacă se fac niște calcule simple, atunci e vorba de mai mult de 1 000 de lei”, a încheiat prim-ministra.
Amintim că, tot astăzi, Cabinetul de miniștri a decis să extindă dreptul la ajutor material anual pentru soții și părinții participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova, participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă din Afganistan și participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl care au decedat.
De asemenea, în ședința Guvernului a fost aprobat proiectul de Hotărâre care prevede indexarea venitului minim garantat, la 1 aprilie curent, cu coeficientul de indexare 1,1394, raportat la rata inflației de la sfârșitul anului precedent. După indexare, nivelul venitului lunar minim garantat va constitui 1 363 de lei. Acest indicator se utilizează la stabilirea dreptului de ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului.
Ministrul de Externe al Franței delegat pentru Europa, discuții cu studenții USM de la filierele francofone: Proiecte pentru dezvoltarea profesională a tinerilor din R. Moldova
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști