Polonia, următorul mare test al Europei. Întrebarea este dacă va face UE ceva
Polonia pare a fi noua problemă a Europei, într-una dintre cele mai sensibile zone ale sale - Justiţia. Rămâne de văzut care va fi măsura luată de Uniunea Europeană, însă liderii europeni încă aşteaptă ultimul pas al conducerii de la Varşovia - decizia preşedintelui Andrzej Duda.
Senatul polonez a aprobat o controversată măsură care va permite Guvernului să înlocuiască fiecare membru al Curţii Supreme a ţării cu alte persoane, la libera alegere. Această mişcare este criticată de liderii de la Bruxelles, care o văd drept o ameninţare pentru independenţa sistemului juridic şi pentru valorile UE, scrie The Atlantic.
„Polonia: Următorul mare test al UE”, titrează sursa citată, care aminteşte că statul est-european este aproape de o sancţiune istorică din partea Uniunii - suspendarea dreptului de vot. Totuşi, pentru a se merge atât de departe, este nevoie de aprobarea tuturor celorlalţi lideri UE, iar premierul maghiar Viktor Orban a spus deja că ar fi împotriva oricărei încercări de sancţionare a Poloniei.
Votul de vineri noaptea al Senatului a venit după 16 ore de dezbatere continuă, iar preşedintele Andrzej Duda, care în mod normal susţine partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie, are 21 de zile la dispoziţie să promulge legea. Un purtător de cuvânt prezidenţial a spus că şeful statului este nemulţumit de anumite prevederi ale proiectului de lege, însă nu a spus dacă liderul de la Varşovia va promulga legea sau dacă va cere opinia Curţii Constituţionale. Duda însuşi a precizat că va fi de acord cu această măsură doar dacă trec anumite amendamente.
Departamentul american de Stat şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această măsură, care a generat mari proteste, în cadrul cărora manifestanții au venit cu steaguri ale Poloniei şi Uniunii Europene şi au scandat contra Guvernului.
Criticii Partidului Lege şi Justiţie acuză că este distrusă astfel independenţa sistemului judiciar şi că este pur şi simplu o acaparare a puterii, în linie cu alte acţiuni guvernamentale - control asupra presei de stat şi unor ONG-uri. De asemenea, Guvernul este acuzat că s-ar putea folosi de această măsură pentru a forţa schimbări în alcătuirea Curţii Supreme şi să ţintească persoane, entităţi şi corporaţii care sunt văzute drept opozanţi.
În ce priveşte Uniunea Europeană, aceasta se implică pentru că separarea puterilor în stat - cea executivă şi cea judecătorească - este consacrată ca un principiu fundamental al său.
The Atlantic mai scrie că, pentru UE, a fost uimitor să privească cum Polonia merge pe drumul Ungariei. Pentru Uniune, promisiunea unei ere ca urmare a prăbuşirii Zidului Berlinului a fost îndeplinită atunci când Polonia şi alte ţări din blocul est-european s-au alăturat UE, în anul 2004. Însă mai mult de un deceniu mai târziu, promisiunea iniţială este pusă în pericol, în viziunea UE.
Cum îngrijorează Polonia Uniunea Europeană
„Guvernul Poloniei pune Curtea Supremă sub controlul său. Întrebarea este dacă UE va face ceva în legătură cu asta”, scrie şi The Economist.
Sursa citată aminteşte că, în urmă cu câteva săptămâni, preşedintele american Donald Trump lăuda rolul Poloniei în apărarea valorilor occidentale, în aceeaşi piaţă din faţa Curţii Supreme din Varşovia în care protestatarii acuză de câteva zile ameninţarea acelor valori.
Astfel, Partidul Lege şi Justiţie a transformat televiziunea publică în organ de propagandă, şi-a pus acoliţii în administraţie şi a epurat mare parte a conducerii armatei. De asemenea, a fost subminată independenţa sistemului de justiţie, prin amplasarea de acoliţi în Tribunalul Constituţional, iar Comisia Europeană a avertizat Guvernul de la Varşovia că asemenea schimbări reprezintă „un risc sistemic pentru statul de drept”.
În ce priveşte schimbările intenţionate de Lege şi Justiţie pentru Curtea Supremă, Jaroslaw Kaczynski, preşedintele său şi, potrivit The Economist, liderul de facto al ţării, acuză „subordonarea faţă de forţe străine”, iar tribunalele sunt văzute drept „bastioane pentru post-comunişti”. Kaczynski argumentează că reformele erau necesare pentru accelerarea procedurilor şi restaurarea încrederii publice.
Criticii partidului de guvernământ spun că acesta vrea doar să împânzească tribunalele cu judecători care să le aprobe politicile. Kaczynski însă continuă războiul său cu Opoziţia, pe care a acuzat-o că i-a omorât fratele geamăn, fostul preşedinte Lech Kaczynski, în accidentul aviatic din 2010.
„Independenţa sistemului juridic al Poloniei poate depinde de cât de mult vor polonezii să o păstreze”, mai scrie sursa citată.
Scandalul polonez, pe scurt
Săptămâna trecută, Guvernul conservator de la Varşovia a adoptat o controversată reformă a Curţii Supreme a Poloniei. Apoi, vineri noaptea, Senatul a adoptat legea privind reforma Curţii, la două zile după ce Camera inferioară aprobase de asemenea această măsură. Ultimul cuvânt îl va avea preşedintele Andrzej Duda, care însă a făcut parte din Partidul Lege şi Justiţie în campania pentru prezidenţiale, aflat acum la guvernare.
Reforma contravine recomandărilor Comisiei Europene, care este foarte aproape să declanşeze Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Varşoviei, o decizie care ar putea să ducă la suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru. Articolul 7 al Tratatului UE nu a fost niciodată declanşat până acum. De asemenea, Comisia se va pregăti să înceapă procedurile de infringement împotriva Varşoviei.
În schimb, Ungaria, inclusiv prin vocea premierului Viktor Orban, a luat apărarea Poloniei şi a criticat Uniunea Europeană.
Între timp, zeci de mii de polonezi au ieşit în stradă joi seara, în semn de protest faţă de anunţata reformă a Justiţiei din ţara lor.
Sursa: ziare.com
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii toamna aceasta, nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplica AMENZI de peste șapte MILIOANE de lei pentru ”corupere electorală pasivă”
VIDEO // Cu ce fel de rachetă au lovit rușii orașul ucrainean Dnipro. Putin s-a laudat că niciun sistem antirachetă din lume nu poate să oprească noua sa arma. Avertisment pentru Occident