Polonia preia președinția rotativă a Uniunii Europene în ianuarie 2025: Prioritățile Varșoviei
Polonia preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025, pentru o perioadă de șase luni (ianuarie - iunie 2025), într-un context geopolitic dificil, având ca priorități securitatea europeană, sprijinul pentru Ucraina și consolidarea economiei UE.
Astfel, guvernul polonez succede mandatul Ungariei, care a facilitat aderarea completă a României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Polonia a mai deţinut preşedinţia Uniunii în 2011.
Evenimentul de deschidere oficială a preşedinţiei statului va avea loc pe 3 ianuarie 2025, la Opera Naţională Poloneză din Varşovia, potrivit site-ului preşedinţiei poloneze, citat de Agerpres.
Europa se confruntă cu probleme tot mai mari de la conflicte și tensiuni între țări, la slăbirea regulilor care asigură pacea și stabilitatea la nivel global, precum și atacuri indirecte care pun în pericol democrația și siguranța cetățenilor. Astfel, prioritățile președinției poloneze se concentrează pe securitatea Europei în șapte domenii: apărare şi securitate, protecţia cetăţenilor şi granițelor, rezistența la influențe străine și dezinformare, asigurarea securităţii şi a libertăţii afacerilor, tranziţia energetică, agricultură puternică și securitatea sănătăţii.
Pe 13 decembrie 2024, ministrul de Externe al Poloniei a anunțat că sprijinirea Ucrainei, menținerea politicilor față de Rusia și Belarus și întărirea securității UE și a partenerilor săi vor fi prioritare.
Președinția Consiliului Uniunii Europene se schimbă la fiecare șase luni între statele membre, iar țara care preia președinția se ocupă de continuarea agendei UE și de conducerea reuniunilor formațiunii.
Prima intervenție publică a lui Andrei Spînu, după DEMISIA din Guvern: ,,Cât costă libertatea unui om? Cât costă libertatea unei țări, a R. Moldova?"
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune