Polonia întărește apărarea antiaeriană cu un nou contract de 2 miliarde de dolari cu Statele Unite


Polonia a anunțat luni semnarea unui contract cu Statele Unite în valoare de două miliarde de dolari privind sprijinul logistic necesar sistemelor sale de apărare antiaeriană bazate pe tehnologia americană Patriot.
"Aceasta este o investiție fundamentală, o investiție existențială", a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, la semnarea acordului, subliniind că fondurile de aproximativ două miliarde de dolari vizează livrarea de echipamente și sprijin logistic pentru lansatoarele de rachete Patriot ale armatei poloneze. Polonia își consolidează capacitățile de apărare, afirmându-se ca un actor important pe flancul estic al NATO, față de o Rusie tot mai asertivă și o administrație americană condusă de Donald Trump, critici la adresa Europei în privința securității.
"Siguranța cerului polonez nu are preț", a declarat luni Wladyslaw Kosiniak-Kamysz într-o conferință de presă, subliniind că apărarea antirachetă și cooperarea cu Statele Unite sunt priorități. Acordul semnat cu Statele Unite include furnizarea de sprijin logistic pentru sistemul Patriot în cadrul forțelor armate și cuprinde suport tehnic și instruire. Ministerul polonez al apărării a precizat că implementarea acordului va asigura pregătirea operațională a lansatoarelor Patriot, esențiale în programul Wisla. Acest program are ca scop contracararea rachetelor balistice tactice cu rază scurtă de acțiune, inclusiv a rachetelor de manevră.
Polonia a achiziționat primele două baterii de sisteme Patriot de la Statele Unite în 2018, în cadrul programului Wisla. După invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Polonia a devenit țara din NATO care alocă cel mai mare procent din PIB pentru apărare. Varșovia a anunțat că va cheltui 4,1% din produsul intern brut pentru apărare în 2024, cu intenția de a crește această alocare la 4,7% în 2025. Președintele polonez, Andrzej Duda, a propus înscrierea în Constituție a unui prag minim de cheltuieli pentru apărare de cel puțin 4% din PIB.









































































