Politicienii au păreri împărțite vizavi de decizia Curții Constituționale cu privire la limba română
În timp ce unii aleși ai poporului au salutat decizia de azi a Curții Constituționale (CC) și au spus că „ea va fi un element de reabilitare a unor decizii luate anterior”, alții susțin că aceasta este una politică.
„Extraordinar! În sfârșit! Azi Curtea Constituțională a decis: Declarația de Independență este actul de naștere al Republicii Moldova, deci LIMBA ROMÂNĂ este denumirea corectă a limbii pe care o vorbim!”, a scris pe o rețea de socializare deputatul liberal-democrat Maria Ciobanu.
„Mă bucur foarte mult pentru cei care au luat această decizie. Cred că ar fi un element de reabilitare a unor decizii luate anterior”, ne-a spus președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleț.
Democratul Dumitru Diacov afirmă că a pledat mereu pentru ideea că limba oficială a R. Moldova este limba română, dar și-a dorit ca eroarea din Constituție să fie corectată printr-o decizie a Parlamentului sau urmare a unui referendum. „Cineva a recurs la o șmecherie, iar Curtea Constituțională a acceptat-o. Acum, Curtea va avea probleme de credibilitate vizavi de acceptarea acestei decizii”, a declarat președintele de onoare al Partidului Democrat.
Diacov a respins speculațiile lansate, potrivit cărora Parlamentul riscă să fie dizolvat în cazul în care nu va modifica articolul 13 din Constituție. „Nimeni nu poate obliga un deputat să voteze într-un fel sau altul”, a explicat el.
Comunistul Artur Reșetnicov susține că CC nu poate schimba prevederile Constituției. „Singura cale de a modifica Constituția este referendumul sau votul a 2/3 din numărul deputaților din Parlament. Credem că decizia de azi este una pur politică”, a menționat pentru Ziarul NAȚIONAL Artur Reșetnicov.
Și socialistul Igor Dodon critică decizia CC. „ Am ajuns ca unioniştii infiltraţi în structurile statului să nu mai respecte nici litera Constituţiei ţării, nici alegerea marii majorităţi a cetăţenilor, care se consideră moldoveni şi vorbesc limba moldovenească. Summitul de la Vilnius îşi arată primele roade... Mai departe va fi şi mai grav”, a scris Dodon pe pagina sa de pe o rețea de socializare.
Amintim că, astăzi, Curtea Constituțională a decis că denumirea oficială a limbii de stat este limba română. Magistrații au motivat că Declarația de Independență în care este indicată drept limbă de stat limba română prevalează prevederilor actuale din Constituție.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani