Politician de la Chișinău: „Ruslan Flocea este INCOMPATIBIL cu funcția de director CNA și urmează a fi respins de Parlament”
Șeful Aparatului președintelui Igor Dodon, Ruslan Flocea, care a câștigat ieri concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA), ar fi în conflict de interese și incompatibil cu această calitate.
Cel puțin, de acest lucru se arată convins liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă.
Politicianul enumeră șapte argumente în susținerea afirmațiilor sale:
1. A fost consilier al lui Dodon din 2006 până în 2008 și al Zinaidei Greceanîi din 2008 până în 2009. Or, familia Greceanîi, prin „Alsvit- Vin" figurează în rapoartele Kroll, cu credite neperformante de la BEM în valoare de aproape 5 milioane de euro.
2. Din 2016 și până în prezent, Flocea este secretar general al lui Dodon, or acesta a efectuat privatizări împreună cu Greceanîi pentru Plahotniuc: hotelul „Codru", hotelul „Național", restaurantul „La Izvor" etc. Pe lângă asta, persoane și firme apropiate lui Dodon, precum Melnic, „Sanin", „Sanin plus", figurează în rapoartele Kroll, cu peste 10 milioane de euro. Din 2016 și până în 2019, Dodon cu Plahotniuc au promovat sistemul mixt de vot și toate celelalte decizii care au dus la capturarea statului, or Flocea nu a avut niciun punct de vedere critic și a susținut toate acestea. Astfel, Flocea este în conflict de interese.
3. A activat în CNA (CCCEC) începând cu anul 2002, practic fără întrerupere, până în 2016. Astfel, el nu va putea cerceta privatizările ilegale făcute în această perioadă, precum și furtul miliardului, întrucât se afla în insituție în această perioadă, în CNA, instituție care figurează în declarația cu privire la statul capturat.
4. În 2009, când a revenit la CNA, instituția era deja controlată de Plahotniuc, rămânând controlată până în 2019.
5. Din 2010 până în 2014, Flocea a fost șeful Direcției Investigații Speciale a CNA, or în această perioadă prin creditele neperformante de la BEM a avut loc furtul miliardului, tot atunci era în plină desfășurare laundormatul, butonul „roșu" fiind deconectat în 2011, tot la inițiativa CNA. Flocea a fost în sistem în această perioadă și nu a avut niciun punct de vedere critic.
6. Din 2014 până în 2016, Flocea a fost șef al Direcției teritoriale Centru a CNA, or toate crimele menționate mai sus au avut loc la Chișinău, în zona teritorială Centru. Aceasta înseamnă că acum Flocea va trebui să se investigheze pe el însuși. Astfel, Flocea a făcut parte plenar din sistemul și regimul debarcat de la putere în luna iunie curent, regim condamnat prin declarația Parlamentului cu privire la statul capturat.
7. Comisia juridică, pentru numiri și imunități a eșuat în activitatea sa, întrucât pe la spate a fost formată o majoritate ascunsă din PSRM și PD, având 6 voturi din 9, ceea ce blochează orice inițiativă de schimbare.
CITIȚI și Consilierul lui Igor Dodon a câștigat concursul pentru funcția de director al CNA
Și activistul civic, Sergiu Tofilat, crede că „oamenii care sunt parte a problemei nu pot fi soluția pentru curățitea sistemului”.
„Nu au ce căuta în funcții publice oamenii care au slujit regimul Plahotniuc ani de zile, contribuind prin acțiune sau inacțiune la săvârșirea unor crime deosebit de grave. Cu siguranță există oameni onești, care și-au păstrat verticalitatea, dar pentru a-i identifica există o singură modalitate - LUSTRAȚIA. Înainte de a verifica profesionalismul candidatului (au fost profesioniști și Poalelungi, și Drăguțanu sau alții, dar numai nu integri), trebuie de introdus minim 2 CRITERII PENTRU LUSTRAȚIE:
- De verificat averea nu doar a candidatului, dar și a rudelor apropiate. Deseori proprietățile ascunse sunt înregistrate pe copii, frați, surori, socri, bunei;
- De oferit publicului posibilitatea să prezinte informații despre activitatea candidatului, modul de viață, averea ascunsă, legături cu fostul regim sau alți reprezentanți ai lumii criminale.
Informațiile respective despre candidați oricum vor ajunge în spațiul public. Consider că e o mare greșeală că actuala majoritate parlamentară nu face acest lucru, dar își asumă riscul să admită la concurs și chiar să promoveze în funcții importante persoane compromise, șantajabile, care au fost (sau chiar continuă să fie) loiale fostei „guvernări”. Oamenii nu vor trece cu vederea acest lucru, iar partidele politice vor fi taxate dur. Deja apar informații extrem de controversate despre Ruslan Flocea: mașină nu tocmai ieftină, luată „în folosință”, participarea în echipa CNA care „investiga” furtul miliardului. Cât încă acesta nu a fost votat de Parlament, mai este timp de îndreptat situația”, crede Tofilat.
Și Cornelia Cozonac, șefa Centrului pentru Investigații Jurnalistice, vorbește în cazul lui Flocea despre probleme de integritate.
„Noul candidat selectat pentru șefia CNA conduce din 2018 un automobil Volvo, fabricat în 2016, care i-ar fi fost oferit în folosință gratuită. Veniturile familiei Flocea în 2017 au fost de 352 de mii de lei, iar în 2018 - de 325 de mii de lei. O mașină de acest fel costă cam 28-30 de mii de euro, deci cam 600 de mii de lei. De consum nu mai vorbim, întrun an un bolid din ăsta papă și ceva finanțe. Ca să-și cumpere automobilul Volvo, Ruslan Flocea ar trebui să dea bugetul familiei pe aproape doi ani. Deci, el nicidecum nu putea să declare că l-a cumparat. Aici intră în funcțiune găselnița tuturor procurorilor, judecătorilor, care își acoperă veniturile ilegale pe care nu au cum să le declare - luat în folosință gratuită. Să vedem ce zice ANI, că până acum nu a făcut absolut nimic ca să dovedească veniturile ilegale ale funcționarilor. Oare ce fel de ochelari au avut unii dintre membrii Comisiei juridice? Că cei interesați din comisie, e clar, și-au dat votul centrat pe persoană ...Și vorbim de integritate...Nu este aici integritate, dragi parlamentari”, este convinsă Cornelia Cozonac.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”