Politica fiscală și vamală pentru anul 2023, primul PAS în Parlament: Salariu minim de 4 000 de lei, cotă zero la impozitul pe venit, restituirea TVA și prelungirea cu jumătate de an a activității de comerț în bază de patentă
Salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3 500 la 4 000 de lei, plafoanele valorice la tichetele de masă vor crește de la 35 la 55 de lei și de la 55 la 70 de lei, iar plafonul valorii mijloacelor fixe pentru care se calculează amortizarea în scopuri fiscale – de la 6 000 la 12 000 de lei.
Prevederile se conțin în proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2023, aprobat astăzi de către Parlament, cu votul a 58 de deputați. Opoziția a criticat și nu a susținut propunerile Guvernului.
Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, le-a spus deputaților că politica fiscală și vamală pentru anul viitor urmărește susținerea cetățenilor prin țintirea pe cele mai vulnerabile categorii de persoane, simplificarea mecanismului de calculare și achitare a impozitelor și taxelor și îmbunătățirea proceselor de raportare fiscală și propune câteva măsuri importate pentru a ajuta businessul.
„Prin susținerea mediului de afaceri, vom menține locurile de muncă, vom încuraja acumularea veniturilor în sectorul privat,principala sursă pentru o bază de dezvoltare pe viitor”, a argumentat ministrul Dumitru Budianschi.
Astfel, proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2023 prevede introducerea cotei 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderi micro, mici sau mijlocii, în cazul nerepartizării profitului net pentru perioadele fiscale 2023-2025, amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari, implementarea conceptului privind restituirea sumei TVA acumulată în cont începând cu 1 ianuarie 2023, taxarea inversă a TVA la importul de servicii.
De asemenea, politica propune măsuri care vin să consolideze veniturile autorităților publice locale, în special, a primăriilor, inclusiv prin redistribuirea unor taxe, iar 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate către bugetele locale, sub formă de transferuri cu destinație generală.
Documentul mai prelungește, până la 1 iulie 2023, termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei, prevede o cotă mărită de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice care depășesc un milion de lei pe an, mai exact de 18% față de 12% în prezent, dar și majorarea accizelor pentru produsele de tutun și alcool etilic, măsură inclusă în Acordul de asociere cu UE.
CSM a reluat procedura disciplinară în privința a trei judecători în demisie de la CSJ, după ce aceștia au anulat hotărârile Comisiei „pre-vetting” în privința a 21 de magistrați
R. Moldova, reprezentată la Forumul Economic de la Davos de o delegație condusă de premierul Dorin Recean: Întrevederi bilaterale cu lideri politici și reprezentanți ai companiilor internaționale pentru a promova agenda economică a statului nostru
INVENTARIERE // Mai multe lacuri mari de acumulare din R. Moldova sunt nefuncționale, iar peste un sfert necesită reparații: Recomandările autorităților pentru proprietarii acestora