19:21:25 23.01.2025
Stiri

Poligraful de (re)formă. Deși prevăzut de lege, detectorul de minciuni NU este folosit în R. Moldova

Anticorupție 23.05.2015 09:45 Vizualizări5476 Autor: Mariana Rață
Poligraful de (re)formă. Deși prevăzut de lege, detectorul de minciuni NU este folosit în R. Moldova mixstuff.ru

Din cauză că nu dispune de un detector de minciuni, Procuratura Generală nu poate angaja, de aproape jumătate de an, noi procurori

Obligate prin lege să-și testeze angajații cu detectorul de minciuni, mai multe instituții de stat se văd nevoite să ignore norma legală, pe motiv că nu dispun nici de poligraf, nici de specialiști care să efectueze testele. Cei care au reușit însă să folosească aparatul se declară mulțumiți de rezultatele obținute. Grație poligrafului, atât Ministerul Afacerilor Interne, cât și Centrul Național Anticorupție au izbutit să identifice mai mulți angajați cu probleme grave de integritate.

Obligatoriu, dar ignorat

Potrivit normei legale, testele la poligraf sunt obligatorii pentru angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Centrului Național Anticorupție (CNA), Serviciului Vamal, Procuraturii Generale, ai SIS-ului și judecătorii.

MAI ar fi trebuit să utilizeze testele la poligraf la angajarea noilor polițiști încă din anul 2013. „Din păcate, nu am reușit încă să aplicăm această normă legală. Nu ne permitem tehnic și cu identificarea specialiștilor avem probleme”, recunoaște Andrei Botnariuc, șeful Direcției securitate internă a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din cadrul MAI.

Indicii pentru anchete

Deși în cadrul Centrului tehnico-criminalistic și de expertiză judiciară de la MAI există un poligraf modern și doi poligrafiști, șeful adjunct al acestei direcții, Mihai Coșuleț, afirmă că aceștia nu au fost instruiți cum să efectueze teste de integritate a angajaților.

„Există o mare diferență între testele la poligraf efectuate în cadrul unei anchete penale și testele pentru verificarea comportamentului unui polițist. Poligrafiștii noștri sunt obișnuiți să lucreze cu delincvenți”, ne explică el. Totuși, câteva teste la poligraf, în cadrul anchetelor de serviciu, au fost realizate.

„Chiar dacă testele la poligraf nu pot fi utilizate drept probă directă, suntem mulțumiți de rezultatele obținute. Răspunsurile în care polițiștii au manifestat lipsă de sinceritate ne-au servit drept indiciu pentru a ne concentra ancheta pe acele aspecte și pentru a depista unde se află adevărata problemă”, afirmă Botnariuc.

„Surprizele” divulgate de poligraf

Și vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, se declară mulțumită de rezultatele obținute cu ajutorul poligrafului. La CNA, detectorul de minciuni este utilizat deja de mai mult timp. Toți angajații Centrului au fost testați la poligraf înainte de a fi angajați.

„Am avut cazuri în care candidați promițători, care au susținut bine proba scrisă și cea verbală, s-au dovedit a fi consumatori de droguri, fanatici religioși ascunși sau au avut alte probleme care au fost descoperite cu ajutorul testului la poligraf”, afirmă Cristina Țărnă.

Potrivit vicedirectorului CNA, testele la poligraf sunt utilizate și în cadrul anchetelor de serviciu sau la monitorizarea stilului de viață al angajaților.

„Este un instrument important pentru testarea integrității angajaților CNA”, susține vicedirectorul instituției.

Gofman a picat testul

Un test similar la poligraf a trecut și fostul şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, după ce în presă au apărut informații despre averea nejustificat de mare deținută de acesta.

Chiar dacă testul la poligraf nu a reprezentat motivul demiterii acestuia din funcție, detectorul de minciuni le-a dat indicii celor care au realizat ancheta internă unde să caute probe. Potrivit deciziei Colegiului disciplinar al CNA, ofiţerul Centrului a admis încălcarea „principiilor integrităţii morale, respectului şiloialităţii” din Codul de conduită al colaboratorului Centrului NaţionalAnticorupţie, prin încălcarea gravă a disciplinei de serviciu şi conduitei.

Precizăm că, pentru ofițerii CNA, testul la poligraf este obligatoriu, acest lucru fiind stabilit în contractul de muncă, iar angajații care urmează a fi testați nu se pot eschiva. Prin comparație, polițiștii pot fi supuși testului la poligraf doar dacă își dau acordul.

Procuratura nu face angajări

La Procuratura Generală, legea care prevede testarea la poligraf a creat un adevărat blocaj. „De la începutul acestui an, Procuratura Generală nu mai poate face noi angajări, pentru că legea stabilește că noii procurori trebuie testați cu detectorul de minciuni înainte de a fi luați la muncă. Noi nu avem un asemenea aparat, nici bani pentru a-l procura, nici specialiști care să îl utilizeze”, ne explică Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, care speră că se va reuși încheiereaunei înțelegeri pentru a putea realiza testele la poligraf la CNA.

În cazul judecătorilor, lucrurile sunt și mai încurcate. Chiar dacă legea obligă Consiliul Superior al Magistraturii să îi testeze la poligraf pe candidații la funcția de judecător, în statele de personal ale instituției nu este prevăzută de lege funcția de poligrafist.

„Am fi trebuit să folosim poligraful de la începutul acestui an, dar nu avem nici aparatul, nici specialiști nu se găsesc. Știu că se lucrează pentru a rezolva această problemă”, ne-a declarat membrul CSM Teodor Cârnaț. Președintele Consiliului, Victor Micu, nu a fost de găsit, fiind plecat într-o deplasare peste hotare.

Criză de specialiști

Pentru a debloca situația din aceste instituții, anul trecut a fost creată o comisie specială de atestare a poligrafiștilor. Acestei comisii îi revine și rolul de a elabora regulamentele de activitate a poligrafiștilor, dar și să identifice soluții pentru a rezolva problema de la Serviciul Vamal, Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii, instituții care nu dispun de poligraf.

Precizăm că, potrivit unor surse, prețul unui poligraf este de circa trei mii de euro. Poligrafiștii sunt, de fapt, de meserie psihologi. Pentru a putea lucra la poligraf, ei urmează cursuri de pregătire, care sunt diferite în funcție de modelul de poligraf utilizat.

Astfel de cursuri nu se organizează în R. Moldova. Poligrafiștii de la CNA și MAI au fost instruiți de experți americani, care și acum le oferă consultanță în caz de necesitate.

Testele la poligraf, tot mai populare în R. Moldova

În R. Moldova există astăzi mai multe companii private care prestează servicii de testare la poligraf. Reprezentanții acestora susțin că în ultimii ani a crescut numărul de clienți care solicită testarea la poligraf.

„Este vorba în special despre soți care își verifică fidelitatea, dar și despre agenți economici care își testează angajații bănuiți de sustrageri de bunuri. Un astfel de test costă 1500 de lei în cazul unei persoane fizice și 2000 de lei - în cazul unei persoane juridice. Testele la poligraf au o precizie de 99,9%”, afirmă Nicolae Batrâncea, patronul unei agenții de detectivi.

Potrivit lui, legea nu conține nicio interdicție pentru instituțiile de stat de a recurge la serviciile companiilor private pentru testare la poligraf, exact așa cum se face în cazul altor sericii contractate de acestea.

„Important e să fie dorință”, conchide Batrâncea.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md