10:54:17 23.11.2024
Stiri

POLEMICĂ între ministrul Justiției și președintele interimar al CSM

Social 11.02.2014 10:21 Vizualizări2166 Autor: Mariana Rață
POLEMICĂ între ministrul Justiției și președintele interimar al CSM


După ce președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Dumitru Visternicean a declarat într-un interviu pentru moldovacurata.md că în R. Moldova nu există judecători corupți, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a venit cu o replică.

Într-un material publicat pe blogul său, Efrim scrie că, citind declarațiile lui Visternicean, s-a simțit lipsit de scopurile pentru care atât de mult pledează acest Guvern, de a avea o justiție necoruptă și subjugată unor interese înguste.

„Noi suntem juriști și lucrăm cu faptele, mai precizează președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Exact pentru că suntem mai toți juriști în această țară, „le-ar place unora” să se ascundă după cele mai generale principii de drept pentru a justifica inexistența anumitor FAPTE. Aici mă refer la principiul prezumției nevinovăției al magistraților presupuși că ar fi săvârșit acte de corupție. Interesant ar rămâne, totuși, cum interpretăm același principiu atunci când a fost posibilă demiterea unui întreg Guvern prin moțiune de cenzură pentru suspiciuni de corupție? Același principiu nu e aplicabil membrilor unui Guvern, însă ar fi aplicabil corpului de magistrați. Asta ar fi logica expunerii”, scrie ministrul.

Efrim se arată deranjat și de faptul că Visternicean nu vede nicio soluție pentru a se clarifica cu judecătorii care au averi ce depășesc de multe ori veniturile lor.

Soluția este una dintre cele mai simple – instituţiile statului responsabile de prevenirea şi combaterea acestui fenomen ar trebui să fie creative în identificarea de noi soluţii, astfel încât corupţia să devină o activitate riscantă şi nu un mod de viaţă. (…) Discrepanţele mari între salariile şi averile unor funcţionari ar trebui investigate. Dar interpretarea rigidă a normei constituţionale împiedică folosirea unor instrumente eficiente de depistare, investigare şi sancţionare a cazurilor de corupţie, care se aplică cu succes în alte state. Nu putem lupta cu corupţia doar vorbind despre existența ei. Dacă admitem că funcţionarii sunt protejaţi altfel decât cetăţenii simpli, atunci în cazul diferenţelor mari dintre venituri şi avere se poate inversa sarcina dovezii. Am venit cu un pachet masiv de inițiative legislative: lipsirea magistraților de imunitate pentru actele de corupție, introducerea testelor de integritate, testarea la poligraf a celor noi admiși în profesie, înăsprirea sancțiunilor penale pentru infracțiunile de corupție, introducerea confiscării extinse a averilor dobândite ilegal, pedepsirea penală a îmbogățirii ilicite etc. Sigur, nu ne vom opri aici, vor mai urma și altele: instituirea unui nou mecanism de răspundere disciplinară a judecătorilor, confiscarea civilă”, enumeră ministrul.

Oleg Efrim crede că, din perspectiva vulnerabilităţii faţă de fenomenul corupţiei, dar şi a impactului social, sectorul justiţiei rămâne a fi unul dintre cele mai sensibile şi vizibile domenii în acest sens. Necesitatea de a elabora şi a implementa un set de politici adecvate de prevenire şi combatere a corupţiei în acest sector este imperativă. Toate astea, pentru a scoate din zona de confort pe cei care se simt prea confortabil de a da vina pe presa care difuzează cazuri de presupuse acte de corupție lipsite de condamnări și de aplicabilitatea prea confortabilă a principiului prezumției de nevinovăție.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md