Poftă bună! // Câteva lucruri interesante despre TĂIŢEI
Atât italienii, cât și chinezii susțin că au inventat tăițeii, în fiecare popor existând povești care le susțin punctul de vedere. Indiferent de faptele sau miturile din spatele apariției sale, un lucru este cert: acest fel de mâncare a devenit unul de bază, în întreaga lume.
Călătoriile și comerțul au contribuit la diversificarea rețetelor și denumirilor tăițeilor, astfel încât, în China, cei mai populari tăiței se numesc „gan mian”, în Japonia, „menruin” și „Ramen”, în Coreea, „guksu” sau „myeon”, iar în Thailanda, „mee”.
Știați, însă, că denumirea de „tăiței” este originară din limba germană? Chiar și în zilele noastre, germanii folosesc acest cuvânt atunci când se referă, de fapt, la paste, lucru care provoacă destul de multe confuzii. Sau că pe 6 octombrie s-a sărbătorit Ziua Tăițeilor?
Specialiştii foodpanda vă prezintă cele mai interesante informații despre paste și tăiței, două dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume.
1. Ambele cuvinte au originea în limba latină: pastele provin din cuvântul latin „pasta” (produs de patiserie din aluat, prăjitură), iar tăițeii, din „nodus” (nod), care a fost transformat în germanicul „nudel”.
2. Principalele ingrediente din care se fac cele două sunt destul de diferite. Astfel, pastele sunt făcute din făină sau semolină din grâu dur, grâu integral, hrișcă, ouă, în timp ce tăițeii pot fi obținuți din grâu, orez, fasole mung, cartofi sau amidon de canna.
3. Pastele sunt originare din zona Arabiei, iar tăițeii, din Bazinul Tarimului, din China în perioada Dinastiei Han de Răsărit.
4. Dacă pastele se servesc uscate sau proaspete, tăițeii pot fi serviți simpli, prăjiți sau reci.
5. Și forma sub care pot fi consumate diferă: pastele sunt cele mai bune când sunt al dente, iar tăițeii, când sunt moi.
6.Tăițeii și pastele eliberează energie treptat, de-a lungul unei perioade prelungite, în loc să ofere doar o creștere bruscă a nivelului de energie. Acesta este motivul pentru care sportivii care participă la maratoane consumă tăiței și paste în seara de dinaintea cursei.
7. Tăițeii se bucură de foarte mare apreciere în Japonia: japonezii au votat tăițeii instant drept cea mai bună invenție a secolului XX.
8. Pastele sunt mult mai ușoare decât tăițeii, și pot fi făcute doar din grâu dur - cel puțin asta spune legea din Italia!
9. Cristofor Columb, unul dintre cei mai cunoscuți iubitori de paste din Italia, s-a născut în octombrie, Luna Națională a Pastelor.
10. În secolul XIII, Papa a reglementat standardele de calitate pentru paste.
11. În fiecare an se mănâncă, în întreaga lume, 95 de miliarde de porții de tăiței instant.
12. În China se consumă 42 de miliarde de pachete de tăiței instant în fiecare an, adică 44% din cantitatea consumată pe întreg globul.
13. Conform legendelor, în secolul XIII, germanii făceau tăiței în forme simbolice, de săbii, păsări sau stele și îi serveau pe post de pâine.
14. Deși japonezii au inventat tăițeii instant, ramen sunt originari din China: ramen este modul în care japonezii pronunță lo mein, denumirea chinezească a acestui fel de mâncare.
15. Lungimea tăițeilor dintr-un pachet de ramen este de 51 de metri, aproximativ egală cu cea a două terenuri de tenis.
Sursa: eva.ro
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată
Oficial din Guvernul României: Autostrada Unirii, gata până în 2030 „pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, dar și de București, traversând munții Carpați”
Transferurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice, efectuate începând cu 20 ianuarie: 816,5 milioane de lei, dintre care 215,5 milioane de lei pentru profesorii din Chișinău