Poezia președintei Maia Sandu, de Ziua Limbii Române, și îndemnul prim-ministrei Natalia Gavrilița: „Cel mai frumos omagiu pe care putem să-l aducem limbii române este s-o vorbim corect”
Președinta Maia Sandu a ales să amintească, de Ziua Limbii Române, poezia „Limba maternă” a lui Dumitru Matcovschi, urându-i „La mulți ani” limbii române, iar prim-ministra Natalia Gavrilița îndeamnă cetățenii R. Moldova să-și vobească limba corect.
CITIȚI și 31 august 1989. Pașii lui Ion Ungureanu
Într-un mesaj făcut publlic în dimineața zilei de 31 august, prim-ministra Natalia Gavrilița susține că puține sunt țările care își sărbătoresc limba pe care o vorbesc așa cum o facem noi, iar explicația este că, „ani la rând, cetățenii au fost lipsiți de ea” și „revenirea la grafia latină și declararea limbii române ca limbă de stat a presupus o luptă aprigă”.
CITIȚI și INTERVIU // Maria Șleahtițchi: „În privința legislației lingvistice, Republica Moldova poartă și azi trena politicii staliniste”
„La o distanță de peste trei decenii de la Mișcarea de Eliberare Națională, vorbim limba maternă fără nicio frică, copiii noștri învață în școli cu predare în limba română și ne bucurăm de biblioteci pline de carte românească. Limba română este cel mai puternic element identitar care ne definește ca națiune, care arată lumii cine suntem și de unde venim. Ea este vorbită, scrisă și cântată de milioane de oameni în toate colțurile lumii. (...) Pentru sacrificiu, trudă și curaj le suntem recunoscători generațiilor de intelectuali care au păstrat și apărat limba română. Să-i cinstim în memoria noastră și să le mulțumim celor care continuă să cultive cu demnitate dragostea de grai matern. Oriunde ne poartă pașii și viața, acolo unde auzim că se vorbește limba română avem mereu sentimentul de „acasă”. Iar cel mai frumos omagiu pe care putem să-l aducem limbii române este s-o învățăm, s-o prețuim și să o vorbim corect!”, se arată în mesajul șefei Guvernului, cu ocazia Zilei limbii Române.
CITIȚI și INTERVIU // Iraida Condrea: „La 31 august 1989 a fost o mare victorie în bătălia pentru limba română și alfabetul latin”
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990. În urma solicitărilor celor circa 700 000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menţionând explicit faptul că limba moldovenească şi limba română sunt identice.
Ziua Limbii Române este sărbătorită și în România începând cu anul 2013.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”