Platon pretinde că are detalii EXCLUSIVE de la negocierile cu „Gazprom”: „Rușii au distrus Pachetul energetic III, dar ăsta e doar tortul, cireașa încă urmează”
Afaceristul Veaceslav Platon, care se ascunde de justiția din R. Moldova la Londra, susține că are detalii exclusive de la negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și conducerea „Gazprom” și ironizează pe seama guvernării actuale.
„Nu am dorit să mă exprim imediat în ceea ce privește contractul de livrare a gazelor, până nu am obținut informația veridică de la o sursă din cadrul „Gazprom”. Miller a demonstrat un master-class la tema cum să tragi naivii pe sfoară! Indubitabil, nu e nivelul lui, dar „boss-ul a decis să se distreze”. Pe scurt, „Gazprom” știe care vor fi prețurile de piață „mâine”. Iată de ce cei de la „Gazprom” au schimbat prețurile foarte înalte pentru 2-3 luni pe un preț relativ înalt pentru o perioadă de cinci ani. Astfel, contractul nu a fost prelungit pentru un an, ca de obicei, dar pentru cinci ani. Rușii au distrus Pachetul energetic III și au transformat gazoductul Iași-Ungheni, care a costat 150 de milioane de dolari, într-o grămadă de fier vechi, demonstrând României cât costă prietenia frățească pentru moldoveni. Ce să mai, un joc virtuos”, a scris Platon într-o postare pe Facebook.
În același context, controversatul om de afaceri susține că „cireașa de pe tort” încă urmează.
„Dar ăsta e doar tortul, cireașa încă urmează! „Gazprom” a acceptat „auditul”. Spînu a implorat să se întârzie cu datoria pentru 6 luni. Altfel, tariful urma să crească până la cer. Acum va fi prima majorare, iar din luna mai - a doua, când tariful va include și cele 709 milioane de dolari pentru următorii 5 ani. În cadrul negocierilor, Miller nu putea înțelege: „Ce fel de audit? Contorul arată cât a fost consumat, recipisele bancare - cât s-a plătit. Ce să mai numărăm?!”. Spînu a explicat că autoritățile au nevoie de timp pentru a aduce treptat populația spre necesitatea acceptării datoriei.
Miller i-a explicat lui Spînu că ei pot accepta jocul cu „auditul”, dar există o decizie de arbitraj în privința datoriei, iar cifrele, precum și penalizările, nu pot fi modificate. Spînu a acceptat în p.4 al protocolului și penalizarea care, la momentul actual, este de 276 de milioane de dolari, iar până în luna mai 2022 poate ajunge la 300 de milioane de dolari”, a adăugat acesta.
Platon a mai spus că pe cei de la „Gazprom” nu-i interesează problemele interne ale „Moldovagaz” și nici „dacă s-a furat sau nu”. „Șeful „Moldovagaz” este propus de Guvernul R. Moldova și tot Guvernul este cel care trebuie să se lămurească”, a punctat Platon, cu referire la sursele sale de la „Gazprom”.
Acesta afirmă că ar mai exista o înțelegere nescrisă – Chișinăul ar fi promis să nu solicite de la „Gazprombank” și „Внешэкономбанк” suma de 1,8 miliarde de dolari din furtul miliardului.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md