Platon a POVESTIT TOT despre banii furați de la BEM, despre Șor, Plahotniuc, Filat și Iaralov
Veaceslav Platon, care este acuzat că ar fi spălat bani în proporții deosebit de mari, dar și că ar fi furat din Banca de Economii a Moldovei (BEM) peste 800 de milioane de lei, conform denunţului lui Ilan Șor, a ținut o pledoarie în fața magistraților Curții de Apel Chișinău.
Acesta a vorbit, în cadrul şedinţei de ieri, în jur de 30 de minute și a explicat ce s-a întâmplat cu banii de la BEM și cine de fapt i-ar fi furat.
Mărturiile sale făcute în fața judecătorilor au apărut pe site-ul newsmaker.md.
„Domnilor judecători, vă rog frumos să faceți cunoștință cu declarațiile lui Ilan Șor. Citiți foarte atent. E de râs și de plâns. Eu vreau să invit aici martori care să povestească faptul că Șor m-a denigrat. Domnul Șor nu spune că eu am luat credite de la BEM, dar afirmă că el le-a luat. Totuși, la solicitarea mea, el mi-a transmis acești bani. Vă puteți imagina că, prin intermediul telefonului, fără a semna careva acte, cineva îți dă 48 de milioane de dolari”, a spus Platon în fața judecătorilor.
Acesta mai declară că nu avea cum să organizeze această afacere, deoarece el din februarie 2014 nu a mai fost prin Moldova. „Apropo, de ce nu spuneți că această afacere nu a fost de 48 de milioane de dolari, ci de 75 de milioane. De ce tace domnul procuror? Unde s-a pierdut restul banilor? Vă spun eu. Este evident că restul banilor au fost folosiți pentru cumpărarea acțiunilor la „Victoriabank” (noiembrie 2014). Astăzi, această bancă este controlată de Plahotniuc. Astăzi văd că cineva vrea să pună aceste 48 de milioane din miliardul furat pe umerii mei”, s-a apărat Platon.
Acesta a amintit și de anul 2014, atunci când era imposibil de organizat ședința acționarilor de la „Victoriabank". „A fost mare zarvă atunci. Investitorii au solicitat de la Șor să organizeze ședința, lor le era indiferent lucrul ăsta. Și apare Iaralov și Ilan Șor. Asta înseamnă că Iaralov și Șor au spus că lor nu le ajunge capital. Ei au cerut să le fie dat un credit de 20 de milioane de dolari: 10 milioane de la „Moldova-Agroindbank" și 10 de la „Moldinconbank". Astfel, cele două bănci au dat câte 10 milioane în calitate de credite pentru două luni BEM-ului. Dar investitorii au cerut ca acțiunile, care erau conținutul acestei tranzacții, să fie în calitate de gaj pentru aceste credite. S-au înțeles. Potrivit legislației, aceste gajuri trebuie de înregistrat la Banca Națională a Moldovei (BNM). În decurs de trei zile, BNM, chiar dacă de obicei o decizie se ia în 60 de zile, permite acest lucru. De asta s-a ocupat Denis Ulanov, actualul avocat al lui Șor”, povestește în detalii inculpatul.
„Pentru ca băncilor să nu le fi întorși acești bani, dar băncile aveau în calitate de gaj acțiunile de la „Victoribank”, care deja aparținea lui Plahotniuc (care se ascundea în spatele companiei „Insidown"), cei de la BNM telefonează vineri seara, când administrația e plecată, și cer ca „Moldinconbank" și „Moldova-Agroindbank" să solicite banii din rezervele sale valutare. Asta înseamnă că BNM a dat acești bani înapoi, în pofida faptului că nu trebuia să facă asta. Erau doar gajate acțiunile, totul era bine. Au cerut și chiar au obligat să fie luați banii din banca falimentară, căreia preventiv i-au alocat bani din rezervele sale. Este un nonsens. Domnule procuror, nu sunteți interesați de asta? Eu o să vă povestesc tot, chiar și lucruri pe care nu le cunoașteți și nu ne înțelegeți”, a mai declarat Platon.
Acesta a mai explicat şi cum funcționa schema furturilor de la BEM. „Domnule procuror, din păcate, în graba pentru a-mi aduce acuzații, nici nu v-ați uitat dacă cei de la „Victoriabank" au deschis conturi corespondente la BEM, Unibank, Banca Socială sau Privatbank. În proporție de 95% pot să vă spun că ei au deschis aceste conturi. De ce nu s-a verificat asta? Eu o să vă demonstrez că nu au fost niciun fel de bani. De fapt, la „Victoriabank" nu a venit niciun ban. A fost în realitate o schemă bancară. Eu, în calitate de expert, o să vă explic cum se face. Potrivit raportului „Kroll”, BEM a primit 1,8 miliarde de lei de la „Victoriabank" cu 10 zile înainte ca banca să falimenteze. Ce înseamnă 1,8 miliarde de lei? „Victoriabank" își asuma datoriile de la BEM. Ei purtau banii în jurul cozii. Mai bine zis, nici nu era vorba de bani, dar acte bancare. Atunci când au venit banii de la BNM, acești bani au plecat, chipurile pentru datoriile asumate de „Victoriabank". Atât. Uite așa au fost plătite de către țara noastră 150 de milioane de dolari. Vreau să vă mai deschid un secret. Mai multe recipise din băncile corespondente Unibank, BEM, Banca Socială au fost falsificate. Cum s-a făcut asta? În sistemul de informații al BEM, Unibank și Banca Socială au lucrat băieți deștepți”, a punctat Platon, care astfel a confirmat că banii erau furați chiar și în momentul când BNM a instituit administrarea specială asupra băncilor respective.
Acesta a amintit și de garanția de stat oferită de Guvernul Gaburici. „Vă amintiți că tot nu ajungeau bani, iar Gaburici a mai semnat o garanție de stat de 5,5 miliarde lei. Ei au continuat să fure, chiar dacă era scandal mare. În baza unor depozite fictive, ei luau banii, iar acum încearcă să mă găsească pe mine vinovat. Acest lucru se poate de verificat, iar eu voi demonstra asta”.
Platon s-a referit și la banii pe care i-ar fi dat Șor lui Vlad Filat. „Șor este un povestitor foarte bun. El i-a dat lui Filat 250 de milioane, iar acum nimeni nu poate găsi acești bani. Nimeni nu înțelege ce înseamnă acești bani. Este un vagon de bani. E vorba de 50 de tone. Dar nimeni nu-i găsește”.
Continuarea AICI.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2