Planurile autorităților privind crearea unui Cartier Istoric în centrul Chișinăului: O porțiune a străzii 31 August 1989 va fi pietonală
Autoritățile intenționează să creeze un Cartier Istoric în perimetrul străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin, care ar urma să includă și porțiunea cu pavaj istoric de pe strada 31 August 1989.
Întrebat, în cadrul unui interviu oferit Agenției „Moldpres” , la ce etapă se află proiectul și care e soarta caldarâmului descoperit pe strada 31 August 1989, pe care Ministerul Culturii recomandase să fie conservat, ministrul Sergiu Prodan a declarat că această porțiune a străzii ar urma să fie una pietonală.
„Anul trecut, Ministerul Culturii a purtat mai multe discuții privind oportunitățile de amenajare a străzii 31 August 1989. Împreună cu reprezentanții Primăriei Chișinău, ai societății civile și ai comunității profesionale, s-a ajuns la concluzia că această porțiune de stradă ar trebui să fie pietonală. Primăria a dispus elaborarea unui anteproiect de către arhitectul Roland Rotar. Iar ministerul a început să lucreze cu dl Rotar asupra unui concept unitar al acestui cartier, în perimetrul căruia se află mai multe clădiri istorice și de patrimoniu, precum Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă și Biblioteca Națională. Așa s-a ajuns la ideea unui Cartier Istoric, așa l-am numit convențional, cu mai multe spații publice, în care să se desfășoare simultan diverse evenimente socio-culturale și care va fi primul de acest fel în Chișinău și în toată republica”, a declarat ministrul Prodan.
CITIȚI și Caldarâmul vechi descoperit pe strada 31 august 1989 din centrul Chișinăului, CONSERVAT
Aceeași sursă a anunțat că a prezentat public, la începutul lunii februarie curent, un proiect unic, dar cu finanțare comună, dar autoritățile capitalei nu s-ar grăbi să vină cu soluții.
„Mai exact, o parte din terenuri, care aparțin statului, să fie finanțate de minister, cealaltă parte - de municipalitate. Am și făcut un demers oficial către Primăria Chișinău și Consiliul municipal Chișinău pentru crearea unui singur grup de lucru. Încă mai așteptăm soluții”, a punctat Sergiu Prodan.
Precizăm că sectorul străzii 31 August 1989 din Chișinău, situat între str. Alexandr Pușkin și str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, are o porțiune păstrată din caldarâmul istoric din piatră de granit, în partea de nord-est a drumului, cu o lățime variind între 2,45 m și 3,75 m. Acesta a „ieșit la suprafață” în timpul lucrărilor de reparație a străzii.
Potrivit Agenției Naționale Arheologice, această stradă din Chișinău a fost pavată cu piatră de granit încă din anii 1869 - 1870, fiind una dintre primele străzi din oraș care a beneficiat de acest tratament.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova