Plante „cu gust”, crescute acasă
Grădinărit // Maria Burdujan din Căuşeni crește tot de ce are nevoie în bucătărie pe lângă casă, inclusiv mirodeniile.Chiar și frunzele de dafin
Pentru a avea parte de mirodenii proaspete tot timpul anului - rozmarin, busuioc, pătrunjel sau orice alt condiment folosit în gastronomie -, cea mai bună metodă este aceea de a le planta în ghivece chiar în bucătăria dumneavoastră.
Grădinuța cu mirodenii
Maria Burdujan din Căuşeni este o grădinăreasă cu experienţă, dar şi o bucătăreasă iscusită. Familia şi prietenii casei susţin că bucatele dânsei au un gust special. La rândul său, doamna afirmă că secretul este simplu, iar practic tot de ce are nevoie în bucătărie ea creşte pe lângă casă, inclusiv mirodeniile.
„Pasta de roşii, hreanul, diferite combinaţii de condimente le fac singură din ceea ce cresc în grădină. Chiar şi frunză de dafin am crescut într-un an. Când am hotărât să-mi fac o grădinuţă aparte cu mirodenii, am cumpărat seminţe din piaţă, iar pe urmă mi-am făcut propriul material săditor. Vara, „plantele gustoase”, cum le numesc nepoţii, cresc în grădină, iar la sfârşitul sezonului le mut în casă”, susţine gospodina.
Acestea pot fi crescute foarte uşor, nefiind nevoie de condiţii stricte pentru a le cultiva, este de ajuns de plasat ghivecele pe pervazul bucătăriei sau într-un balcon închis. Ghivecele trebuie să aibă„gura” largă şi un pământ uşor care să permită scurgerea rapidă a apei.
Pe lângă aceşti factori este foarte important ca temperatura unde păstrăm ierburile să fie constantă. Variaţiile sesizabile de temperatură nu sunt favorabile plantelor. Lumina este importantă, deoarece influenţează textura şi forma culturilor.
Alegerea ghivecelor
Pentru a profita de mirodeniile preferate tot timpul anului, putem cultiva în mai multe ghivece, în funcţie de utilizarea acestora. În cazul în care folosiţi mult rozmarin în mâncărurile dumneavoastră,puteţiîncepe să plantaţi imediat cum observaţi că vechiul ghiveci este pe terminate. Temperatura şi lumina din cameră sunt favorabile tot timpul anului.
În principiu, trebuie să cunoaşteminformaţiile despre fiecare plantă: unele pot creşte până la 30-40 cm, altele până la 10 cm şi, în funcţie de asta, alegem dimensiunea ghiveciului.Plantele se pot planta şi în ghivece micuţe până când ajung la dimensiunea unui răsad, după care se pot muta în cele de proporţiile necesare.
Vasele trebuie să aibă orificii pentru scurgerea apei, iar pe fundul acestora putem adăuga nişte pietre pentru a favoriza scurgerea.
Îngrijirea plantelor
Pentru a feri planta de dăunători, cel mai bun lucru este săalegem solul din comerţ - oricare dintre tipurile propuse în magazinele de profil sunt potrivite.
Ţinând cont de faptul că temperatura din locuinţe este mai ridicată, plantele se vor uda mai des (niciodată când este soare puternic şi plantele sunt ţinute la geam).
Când plantele au ajuns la maturitate, seara putem uda frunzele pe partea superioară cu un pulverizator cu apă„stătută”.
Condiţiile de iluminare, sol şi apă pentru cele mai folosite mirodenii:
Oregano
Se plantează în casă un butaşobţinut prin tăierea unei ramuri din planta din curte. Se creşte într-un ghiveci ţinut lângă o fereastră orientată spre sud, pentru că iubeşte soarele şiîşi intensifică aroma sub acţiunea lui. Oferă un gust foarte plăcut mâncărurilor.
Busuioc
Se plantează seminţele în vase aşezate pe pervazul unei ferestre, orientată în aşa fel ca planta să beneficieze de mai multă lumină şi căldură. Busuiocul creşte în tulpini ce ajung până la 60 cm înălţime.
Rozmarin
Se începe cu un butaş care se ţine într-un pahar cu apă până face rădăcini. Preferă soarele, un sol bun, uşor umed (nu ud). Plantei de rozmarin nu îi place să fie mutată.
Pătrunjel
Fie se începe cu seminţe, fie se dezgroapă o parte din rădăcină din grădină, la sfârşitul sezonului. Pătrunjelul este iubitor de lumină directă, însă va creşte încet pe pervazurile orientate spre Est sau Vest. Se recomandă udarea din abundenţă a plantei pentru a creşte viguros şi a avea un gust aromat.
Cimbru
Această plantă creşte în orice tip de sol, poate ajunge până la 100 cm înălţime, dacă este îngrijită bine. Rădăcinile cimbrului sunt foarte sensibile, de aceea când îl plantaţi în ghiveci, aveţi grijă să nu prindă rădăcina cu alte ierburi dăunătoare. Se înmulţeşte repede şi este rezistent la secetă. Frunzele acestei plante sunt foarte aromate.
Mentă
Se poate începe cu seminţe, însă şansele în acest caz sunt mici. Cel mai bine menta se prinde prin divizarea rădăcinilor, astfel dintr-o singură plantă veţi ajunge să aveţi o tufă. Se prinde în orice tip de sol, preferă soarele, dar şi umbra parţială, are nevoie de multă apă imediat după plantare.
Lilia Grubîi
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”