15:59:58 14.11.2024
Stiri

Plantații de porumb și de floarea-soarelui din sudul R. Moldova, compromise de secetă în proporție de 60 - 100%: Pașii pe care trebuie să-i întreprindă agricultorii ale căror terenuri au fost afectate

Actualitate 19.07.2024 10:09 Vizualizări1353 Autor: Ziarul National
Plantații de porumb și de floarea-soarelui din sudul R. Moldova, compromise de secetă în proporție de 60 - 100%: Pașii pe care trebuie să-i întreprindă agricultorii ale căror terenuri au fost afectate


Plantațiile de porumb din sudul R. Moldova au fost afectate de secetă în proporție de 70 - 100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporție de 60 - 80%. Informațiile au fost prezentate de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Constatarea a fost făcută după ce mai mulți cercetători științifici care au vizitat câteva terenuri din sudul republicii pe care sunt plantate porumb și floarea-soarelui.

Cauzele care au determinat compromiterea plantațiilor sunt seceta atât pedologică, cât și atmosferică, temperaturile excesiv de ridicate și umiditate scăzută, precum și temperaturile nocturne de peste 25 de grade Celsius, a spus Vladimir Bolea.

„Vom aștepta procesul final de raportări de la direcțiile raionale ca să putem să înțelegem volumul total al nivelului de afectare a culturilor de grupa a doua ca sa putem ulterior la nivel de Guvern să identificăm resurse financiare pentru a veni in ajutorul agricultorilor din Republica Moldova”, a afirmat Vladimir Bolea.

Potrivit autorităților, agricultorii ale căror terenuri au fost afectate de secetă trebuie să întreprindă mai mulți pași. Primul pas este să informeze primăria despre pagubele suferite în urma secetei. Acest lucru este esențial pentru a putea fi evaluat corect volumul pierderilor.

Ulterior, pagubele vor fi evaluate de comisiile pentru situații excepționale, care vor elibera documentele necesare pentru următoarea etapă.

Cu documentele eliberate de comisii, agricultorii vor putea solicita Avizul de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

„Deținerea acestui aviz vă poate scuti de aplicarea penalităților, amenzilor și altor sancțiuni contractuale pentru neexecutarea obligațiilor. Avizul poate fi utilizat pentru a negocia cu băncile comerciale o reeșalonare a creditelor sau prelungirea termenelor de plată”, a precizat ministrul Agriculturii.

Situația din sudul R. Moldova a a fost analizată și de premierul Dorin Recean, care a mers miercuri la fața locului. Oficialul a remarcat faptul că Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și caută resurse financiare pentru a sprijini agricultorii.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

11.11.2024 11:44 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Elon Musk, un S...

08.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Idei aberante: Maia ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md