19:06:03 20.02.2025
Stiri

Planta care a devenit un adevărat coșmar pentru mulți dintre noi are viață mai lungă din cauza caniculei. Afectează grav căile respiratorii

Actualitate 03.09.2024 08:59 Vizualizări1655 Autor: ZiarulNational
Planta care a devenit un adevărat coșmar pentru mulți dintre noi are viață mai lungă din cauza caniculei. Afectează grav căile respiratorii

Ambrozia, coşmar fără sfârşit pentru moldovenii alergici. Vara asta, e mai rău ca niciodată. Din cauza secetei, sezonul plantei care supără alergicii va fi prelungit până în octombrie. Deşi, teoretic, în lege, amenzile sunt usturătoare pentru cei care lasă planta să crească în voie pe terenurile noi, în practică, nu prea îi verifică nimeni.

Temperaturile ridicate au făcut ca ambrozia să înflorească mai devreme în acest an, iar sezonul alergiilor se va prelungi până la sfârşitul toamnei, cred specialiştii.

Ambrozia creşte, în special, în zonele de câmpie, pe marginea drumurilor sau pe terenuri neîngrijite. Iar din astfel de locuri polenul este purtat de vânt până la trei kilometri.

Popular, alergia de ambrozie e cunoscută ca febra fânului. Medicii alergologi atrag atenţia că alergia poate fi confundată cu o răceală pentru că unele simptome sunt asemănătoare.

Pentru a preveni extinderea ambroziei și pentru a o elimina de pe terenurile intravilane și extravilane, Codul Contravențional al R. Moldova impune obligații stricte proprietarilor, deținătorilor și administratorilor de terenuri. Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni financiare substanțiale, care pot ajunge până la 6000 de lei pentru persoanele juridice.

Potrivit prevederilor legale, proprietarii sau administratorii de terenuri au datoria de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei în perioada cuprinsă între răsărirea acesteia și apariția primelor inflorescențe. Aceste lucrări trebuie să fie realizate cu responsabilitate și eficiență, pentru a preveni răspîndirea polenului alergizant. Autoritățile administrației publice locale sunt responsabile pentru identificarea terenurilor, unde crește palnta, și pentru transmiterea somațiilor către proprietarii sau deținătorii acestora. Ulterior, se efectuează verificări și se constată nerespectarea obligațiilor legale în privința ambroziei de către personal împuternicit. Există mai multe metode eficiente de combatere a ambroziei, printre care cosirea manuală sau mecanică, aplicarea de erbicide sau distrugerea manuală a focarelor izolate.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte