PLAN // Autoritățile își propun să reducă mortalitatea prin cancer cu 7% în următorii doi ani: Acțiuni pentru depistarea precoce a bolii și acces la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire
Autoritățile din domeniul sănătății anunță acțiuni menite să reducă, până în anul 2025, mortalitatea prin cancer cu 7% la nivel național.
Planul de acțiuni pentru perioada 2024 - 2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016 - 2025, a probat astăzi de Guvern, stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.
Potrivit Ministerului Sănătății, în următorii doi ani vor fi implementate măsuri privind modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.
„În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10 000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile. Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale”, precizează Ministerul Sănătății.
Menționăm că circa 48 de mii de oameni trăiesc în R. Moldova cu diagnosticul de cancer, iar peste şase mii de persoane care au această maladie decedează anual. Cancerul constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare.
TVR Moldova: Milioanele oligarului transnistrean Victor Gușan, câștigate din exportul de caviar în UE
Agenții economici pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică
DOC // Guvernul dezminte falsurile promovate de Natalia Morari, concubina lui Veaceslav Platon: „Nu s-a reintrodus nicio taxă adițională aeroportuară de 9,5 euro. Acea taxă impusă de gruparea criminală ce controla AIC a fost eliminată complet”