13:04:30 16.01.2025
Stiri

UTIL // Plajele din Grecia, invadate de meduze mov: Cât de periculoase sunt pentru oameni

Actualitate 21.06.2022 13:40 Vizualizări3898 Autor: Ziarul National
UTIL // Plajele din Grecia, invadate de meduze mov: Cât de periculoase sunt pentru oameni

Meduzele mov au inundat mările grecești, provocând îngrijorare atât în rândul autorităților elene, cât și al turiștilor.

Observatorul Elen pentru Biodiversitate atrage atenția asupra unei specii periculoase de meduză care s-a răspândit în ultimii ani în zonele de coastă ale teritoriile grecești și a ajuns la o adevărată „erupție” în vara anului 2022.

Dimitris Vafeidis, profesor de biodiversitate marină și președinte al Departamentului de agricultură, ihtiologie și mediu acvatic al Universității din Thessalia, a enumerat pentru presa din Grecia cauzele care au dus la o erupție a populației de meduză mov.

Temperaturi ridicate și pescuit excesiv

„Este un fenomen care a început în urmă cu o lună, ca urmare a creșterii brusce a temperaturii. Fenomenul a fost relativ neobișnuit în trecut, dar în ultimele decenii se înregistrează frecvent temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în luna mai. Această situație, combinată cu pescuitul excesiv al peștilor prădători mari - ton, bonito, pește-spadă - are ca rezultat explozia populației de meduze”, explică profesorul elen.

Harta meduze mov Grecia
Harta curentă a prezenței meduzelor mov este publicată de Ministerul Turismului din Grecia și este actualizată o dată la patru zile


În ceea ce privește zonele care se confruntă cu cele mai mari probleme la mijlocul lunii iunie 2022, doctorul Vafeidis menționează Attica, Cicladele, Halkidiki, Corint, în timp ce există date că viețuitoarele marine se înmulțesc și în zone din Marea Ionică.

Profesorul de Biodiversitate Marină adaugă că „cel mai important factor este creșterea temperaturii mării”. Menționează chiar și faptul că unii dintre colegii săi au subliniat că la mijlocul lunii mai s-a înregistrat o temperatură a apei de suprafață în Thermaikos care a ajuns la 26 de grade.

„Este ceva foarte neobișnuit pentru sezon. Această temperatură ridicată variază de la o regiune la alta, așa că există un decalaj în manifestarea fenomenului cu meduze mov în diferite locuri din Grecia”, subliniază el.

Cât de periculoase sunt pentru oameni

Profesorul adaugă ferm că trebuie să evităm în orice fel contactul cu meduzele mov. „Curiozitatea este un prieten rău. Sunt animale frumoase, dar ascund toate aceste otrăvuri care ne obligă să ne protejăm”.

„Meduzele, în general, sunt „dotate" cu un grup specializat de celule de atac. De îndată ce aceste celule sunt stimulate – mecanic sau chimic – lansează sulițe minuscule. Sulițele minuscule invadează gazda – adică invadează victima – și, în funcție de toxina aflată în diverse specii, provoacă diferite efecte. Meduzele mov conțin o neurotoxină care se caracterizează printr-un pH foarte scăzut. Contactul cu această substanță este similar, într-o oarecare măsură, cu reacția pielii dacă se aruncă acid pe ea. Înțepătura este deosebit de periculoasă pentru grupurile de oameni incluse în categoria celor vulnerabile. Vorbim despre copii și vârstnici. Acestora li se adaugă toți cei care au o vulnerabilitate la șocuri alergice sau alergeni”, subliniază profesorul.

Înțepătura provoacă inflamație, o umflătură locală și o creștere locală a temperaturii. În același timp, provoacă o explozie de histamină, care poate fi atât de intensă încât ar putea provoca șoc alergic. De aceea, în umflătura locală rezultată ca urmare a exploziei de histamine se administrează antihistaminice.

„În acest caz, însă, prima mișcare pe care o putem face este să reducem inflamația, punând apă cu gheață sau un pachet de gheață. Lăsăm inflamația să scadă și apoi curățăm cât putem de ușor. Îndepărtați resturile de „sulițe" - pe care oricum nu le vedem - făcând o curățenie locală, o spălare locală și apoi punând ceva care să neutralizeze acidul - nimic altceva decât bicarbonat de sodiu. Două picături de bicarbonat de sodiu într-o lingură sunt suficiente pentru a face o pastă de consistența smântânei. Crema rezultată se întinde local. Totodată se recomandă și folosirea antihistaminicelor (ex - Fenistil, Flonidan, Dermodrin, Reactin). Dincolo de asta, dacă sunt simptome mai intense (greață, dureri de cap, vărsături etc.) ar trebui să consultăm un specialist”, subliniază profesorul grec.

Profesorul de Biodiversitate Marina are sfaturi și pentru înotătorii surprinși în larg în preajma meduzelor mov: „Primul și cel mai important lucru este că, atunci când le vedem, să le evităm. În același timp, ceea ce vedem nu este întreaga imagine. Aceste organisme se găsesc și la adâncimi mai mari cu care este posibil să nu avem contact vizual. Ne gândim că suntem într-o zonă relativ curată și ne trezim atacați sau le atingem accidental. Ceea ce necesită multă atenție – atunci când le reperăm – este faptul că ar trebui să evităm spațiul, ar trebui să evităm zona. Nu ar trebui să ne apropiem, să încercăm să le provocăm o reacție. Nu ar trebui să le scoatem din apă”.

Turiștii care merg la una dintre plajele vizate de avertizare sunt sfătuiți să aibă la ei o cremă antihistaminică sau un unguent cu cortizon, care se pot cumpăra de la orice farmacie.

În același timp, specialiștii Observatorului Elen al Biodiversităţii, le recomandă turiștilor să cerceteze în prealabil direcția vântului în zona plajelor unde-și propun să meargă.

Ideal este ca vântul să din direcția opusă plajei (de exemplu, dacă plaja are vedere spre sud, atunci pentru a reduce posibilitatea apariției meduzelor, vântul ar trebui să bată din nord, astfel încât ondulațiile pe care le creează să le alunge din zona țărmului). Un site bun pentru a cerceta direcția și viteza vântului este windy.com (există o aplicație corespunzătoare pentru telefoane mobile și tablete).

Trusa de prim-ajutor

Observatorul Elen al Biodiversităţii mai propune și o trusă de prim-ajutor pentru plajă.

Specialiștii greci spune că este bine să avem la noi următoarele obiecte pentru a îndepărta rapid efectele eventual neplăcute ale înțepăturii de meduză:

- Un card de plastic (de ex. - card de credit vechi).

- O pensetă.

- O cană, un recipient similar.

- Plic cu bicarbonat de sodiu (n.r. - se amestecă în proporție de 1:1 cu apă de mare).

- Pastile/unguente antihistaminice.

Pașii pentru îngrijirea rănii

  • Se spală rana cu grijă cu apă de mare, fără a freca zona înțepăturii;
  • Dacă este posibil, aplicați un amestec de apă de mare și bicarbonat de sodiu, timp de două minute pentru a opri orice secreție suplimentară de venin din eventualele resturi de celule tentaculare rămase pe piele;
  • Folosim un card bancar din plastic sau ceva similar (și nu mâinile) pentru a îndepărta amestecul de bicarbonat de sodiu, precum și orice reziduu de pe piele.
  • Aplicați gheață pe înțepătură timp de 5-15 minute. Gheața, sau chiar o băutură răcoritoare cu gheață, ar trebui să fie într-o pungă sau altă carcasă, cum ar fi o cârpă sau un tricou.
  • Verificați dacă durerea s-a diminuat și, dacă este necesar, aplicați din nou gheață pentru încă 5-15 minute.
  • Dacă durerea persistă, consultați un medic sau farmacist pentru a vă prescrie analgezice sau creme antiinflamatoare (cum ar fi 3-4% lidocaină și hidrocortizon).
  • NU înfășurați strâns locul înțepăturii cu bandaje, NU folosiți oțet, NU apă proaspătă, NU alcool, NU amoniac.

    Citiți mai multe detalii pe ziare.com
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md