Plahotniuc NU renunță la sistemul UNINOMINAL și la REVOCAREA deputaților: „Dacă va fi nevoie, vom MODIFICA și Constituția. Opoziția se ascunde după FUSTA ONG-urilor”
Liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, susține că formațiunea pe care o conduce nu renunță la sistemul uninominal și asta pentru că populația R. Moldova „își dorește” acest lucru. Totuși, trecerea la sistemul uninominal a fost promisă pentru alegerile parlamentare din 2022, după ce va fi testat sistemul mixt.
„S-a evidențiat faptul că toți se așteptau la un compromis, adică jumătate dintre deputați să fie aleși prin vot uninominal și cealaltă jumătate pe liste de partid. Asta nu înseamnă că noi am renunțat la sistemul uninominal. Cetățenii au dreptate când spun că vor să-și aleagă deputații, așa cum își aleg primarul sau președintele țării. Nimeni din țară sau din afara ei nu poate să-i priveze pe cetățeni de acest drept. După alegerile din 2018, cetățenii vor vedea efectele sistemului uninominal și în 2022 nimeni nu-i va putea opri să-și aleagă direct deputații”, a declarat Vlad Plahotniuc astăzi, în cadrul unui briefing de presă.
De asemenea, acesta a precizat că PD nu renunță la modificarea prin care cetățenii vor avea dreptul să-i revoce pe deputații care nu-și vor face treaba. „Acum s-a făcut jumătate de pas, iar cealaltă jumătate se va face la alegerile din 2022. Nu renunțăm nici la dreptul cetățenilor de a revoca deputații. Acum căutăm modalități de revocare a deputaților în cadrul sistemului mixt. Urmează să vedem cum se va face acest lucru în sistemul mixt. Dacă va fi cazul, atunci vom modifica și Constituția”.
În același context, Plahotniuc a lansat un atac fără precedent la adresa opoziției, care organizează acțiuni de protest în fața Parlamentului.
„Se tot face trimitere la avizul Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral. Această instituție s-a pronunțat o dată pe marginea sistemului mixt. Atunci au fost câteva recomandări pe care le-am luat în calcul deja. Comisia de la Veneția nu impune nimic R. Moldova. Experții acestei instituții vin cu unele opinii menite să întărească legalitatea reformei. Dar nu sunt discuții prin care se spune că trebuie să facem sau nu această reformă. Se mai vorbește că această reformă trebuie de făcut cu un consens larg.
Aceste flashmob-uri organizate de opoziție, probabil se rușinează să le spună proteste, adună câteva zeci de oameni. Pentru votul uninominal s-au pronunțat peste 850 de mii de oameni. Mai sunt și cinci sondaje de opinie, care arată că oamenii doresc modificarea sistemului electoral. Opoziția dă dovadă de lașitate și nu-și asumă faptul că luptă împotriva propriilor cetățeni. În 2015, în cadrul unor proteste, opoziția cerea oamenilor din Piața Marii Adunări Naționale să lupte pentru sistemul uninominal. Este rușinos să te ascunzi după fusta unor ONG-uri pe care le-ai politizat. Opoziția a compromis până acum tot, inclusiv societatea civilă. Le-au mai rămas să compromită și Facebook-ul. Noi vom continua să facem ceea ce vor oamenii”, a conchis președintele PD.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania