Plahotniuc, Șor și Andronachi: Sechestre în valoare de aproape 8 miliarde de lei, aplicate de procurori în dosarul care vizează frauda bancară. „Povestea furtului”, spusă de Veronica Dragalin organelor de forță din întreaga lume
Procurorii din R. Moldova au aplicat sechestre în valoare de circa 7,9 miliarde de lei sau 411 milioane de euro, adică o sumă ce constituie aproximativ 59% din prejudiciul total cauzat în dosarul care vizează frauda bancară, afirmă șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Procurorul-șef Anticorupție a declarat astăzi, în cadrul unui eveniment online intitulat „Miliardul furat al Republicii Moldova: povestea furtului și urmărirea activelor în întreaga lume”, la care participă sute de reprezentanți ai procuraturilor și organelor de forță din întreaga lume, că valoarea sechestrelor aplicate asupra activelor situate în străinătate ale inculpaților în acest dosar este de aproximativ 1,59 de miliarde de lei sau 83 de milioane de euro.
„În prezent, există o colaborare de succes în ceea ce privește identificarea și înghețarea activelor rezultate din infracțiuni cu autoritățile din România, Franța, Spania și Elveția”, a punctat procurorul-șef Anticorupție de la Chișinău.
Potrivit aceleiași surse, valoarea sechestrelor aplicate pe teritoriul R. Moldova, în cauzele penale trimise deja în instanță, depășește suma de 1,4 miliarde de lei sau 74 de milioane de euro.
Acuzațiile împotriva celor inculpați în dosarul care vizează frauda bancară se referă la escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în beneficiul unei organizații criminale. Printre cele 17 persoane trimise în instanță se numără oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, Vladimir Andronachi - un asociat apropiat al lui Plahotniuc, un deputat în Parlament apropiat lui Șor, un fost guvernator, doi foști viceguvernatori și un șef de Departament de la Banca Națională a Moldovei, foștii președinți interimari ai BC „Banca de Economii” și BC „Banca Socială”, fostul președinte BC „Unibank” SA, doi contabili ai grupului de companii „Shorholding” etc.
Potrivit Veronicăi Dragalin, Ilan Șor a fost condamnat definitiv, pe 13 aprilie 2023, de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Instanța a dispus confiscarea a peste 5,291 de miliarde de lei de la Ilan Șor sau circa 267 de milioane de euro. Până acum, oamenii legii au aplicat sechestre pe bunuri în sumă de 1,3 miliarde de lei în acest caz.
Totodată, Procuratura Anticorupție a obținut aprobarea instanței pentru trimiterea în instanța de judecată a cauzei penale împotriva lui Vladimir Plahotniuc, în lipsa acestuia, cauza fiind trimisă în judecată în iulie 2023. Procuratura Anticorupție are mai multe dosare penale împotriva lui Vladimir Plahotniuc în curs de desfășurare.
În martie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza penală în care fostul deputat Vladimir Andronachi este acuzat de escrocherie și spălare de bani în sume deosebit de mari, prin participarea complexă ca organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, condusă de fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc.
„Banii furați de la Banca de Economii prin schema frauduloasă în valoare de peste 1 milion de dolari și aproximativ 800 000 d euro au fost spălați în conturile altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și în companiile din cadrul grupului criminal organizat condus de Vladimir Andronachi, creând astfel condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea banilor furați în circuitul legal al R. Moldova și al altor țări”, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție.
Veronica Dragalin s-a referit și la Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, care a fost arestat pe 15 octombrie 2015 și condamnat în iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru corupție pasivă și trafic de influență sub forma primirii de bani și beneficii acceptate de la Ilan Șor în cadrul schemei de fraudă bancară. „Sentința a devenit definitivă prin decizia Curții Supreme în februarie 2017 și include o hotărâre de confiscare a aproximativ 20 de milioane de euro, încă neîncasată”, a precizat Dragalin.
În perioada 2012 - 2014, cele trei bănci implicate în frauda bancară au acordat împrumuturi totale de 2,9 miliarde de dolari către părți afiliate ale proprietarilor băncilor. Banii proveniți din aceste împrumuturi au fost apoi redirecționați prin conturi în două bănci din Letonia, unde au fost repartizați în mai multe jurisdicții, iar o parte din bani s-a întors în R. Moldova.
„Aproximativ 12% din PIB-ul țării a fost cheltuit pentru salvarea celor trei bănci aflate în centrul fraudei, pentru a preveni colapsul sistemului bancar al statului”, a punctat șefa Procuraturii Anticorupție.
Menționăm că evenimentul intitulat cu tema „Miliardul furat al Republicii Moldova: povestea furtului și urmărirea activelor în întreaga lume” a fost organizat de United Nations Office on Drugs and Crime și GlobE Network.
Sursa infografice: Procuratura Anticorupție
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania