Plăcinte cu brânză, dar fără brânză: ANSA va verifica în acest an 65 de produse alimentare pentru a stabili conținutul de acizi grași saturați și nesaturați. Agenții economici care nu respectă legislația vor fi sancționați
Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor preleva, pe parcursul anului curent, 65 probe de produse alimentare pentru a determina, în condiții de laborator, conținutul de acizi grași trans (AGT). Controalele vor fi efectuate după ce, în anul trecut, au fost înregistrate cazuri când unități de producere a plăcintelor „cu brânză” utilizau compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale ca substituent al brânzei de vaci.
„Toate produsele care vor fi cu depășiri de AGT urmează a fi retrase de pe piață, interzise spre comercializare și supuse utilizării condiționate sau nimicirii. Produsele de import vor fi interzise intrării în Republica Moldova, dacă nu vor corespunde rigorii legislației. Agenții economici care nu se vor conforma riscă să fie sancționați”, atenționează ANSA.
Menționăm că, la începutul anului 2023, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a obținut, în premieră pentru Republica Moldova, acreditarea pentru determinarea conținutului de acizi grași saturați și nesaturați, în mod special a acizilor grași trans. Controalele efectuate în anul trecut au arătat o diminuare a numărului de producători care au depășit limita de 2 g/100 g de grăsime străină în umplutura pentru plăcintele cu brânză.
Totodată, toți importatorii de produse compuse din proteine și grăsimi vegetale au fost informați despre interdicția de utilizare a termenilor „lapte”, „brânză”, „cașcaval”, „unt” etc. în denumirea produselor alimentare ce conțin adaos de grăsimi străine, pentru a nu induce în eroare consumatorii.
ANSA anunță că în anul 2003 a fost atestată o reducere cu 14% a volumului importurilor de produse compuse pe bază de grăsimi vegetale - 3 150,4 tone, comparativ cu 3 347,3 tone în anul 2022 și 3 666,5 tone în 2021.
Menționăm că produsele compuse cu adaosuri de grăsimi vegetale nu sunt interzise în nicio țară din lume atât timp cât producătorii nu depășesc standardele maxim admise de legislație.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”