Pirkka Tapiola: „Moldova duce lipsă de voinţă politică pentru a implementa reformele. Lupta cu corupţia se desfăşoară foarte lent”
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, susţine că R. Moldova a obţinut „rezultate importante” în privinţa implementării reformei justiţiei pentru care UE va aloca în total 70 de milioane de euro, dar că este nevoie de „voinţă politică” pentru a continua reforma.
Totodată, în opinia diplomatului, lupta cu corupţia se desfăşoară „foarte lent” în R. Moldova.
„Uneori, poate apărea sentimentul că rezultatele nu sunt tocmai pozitive. Însă au fost obținute și rezultate importante. Aș menționa, mai ales, adoptarea pachetului de legi pentru prevenirea corupției. Ședințele de judecată se înregistrează audio în mod obligatoriu. Bugetul anual pentru sistemul judiciar a fost majorat și, datorită acestui sprijin, 21 din cele 48 de instanțe au fost renovate, oferind condiții mai bune pentru cetățeni și un acces eficient la justiție. Au existat, de asemenea, îmbunătățiri semnificative în asigurarea protecției adecvate a drepturilor minorilor în centrele de detenție. (…) Am văzut progrese în ceea ce numim e-justiție. În august 2013, de exemplu, Moldova a devenit a doua țară din Europa și a cincea din lume care a introdus serviciul de e-apostilă”, a enumerat câteva succese în domeniu Pirkka Tapiola în cadrul unui interviu acordat pentru trm.md.
Potrivit diplomatului, reforma Procuraturii din R. Moldova este o „prioritate-cheie”, iar „aici nu am ajuns încă la capătul drumului sau mai bine spus nici nu am început să parcurgem calea către implementarea unei legi care trebuie să fie adoptată”.
„Alte două aspecte pe care trebuie să le menționez și despre care am vorbit este lupta cu corupția, care se desfășoară foarte lent. Iar multe lucruri realizate deja, de exemplu, sistemul de distribuire aleatorie a dosarelor, în realitate, nu este implementat foarte bine”, susţine şeful Delegaţiei UE la Chişinău.
Printre recomandările europenilor adresate autorităţilor moldoveneşti se numără „finalizarea neîntârziată a reformei procuraturii”, iar adoptarea legii cu privire la procuratură în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția ar fi un pas important în acest sens.
„La fel, recomandăm Guvernului să implementeze pe deplin pachetul de legi privind prevenirea corupției și să publice rapoarte scurte trimestriale pe acest subiect pe site-ul Ministerului Justiției”, a mai spus diplomatul.
Potrivit lui Pirkka Tapiola, „Moldova nu duce lipsă de asistență din partea Uniunii Europene în sectorul justiției, însă de lipsa unei voințe politice de a implementa reformele”.
„Am primit o solicitare nouă din partea Guvernului Republicii Moldova pentru o Misiune UE în domeniul justiției, care s-ar concentra mai mult pe combaterea corupției, de exemplu, cu implicarea ofițerilor de urmărire penală din UE în oferirea suportului pentru activitatea Comisiei Naționale de Integritate și a Centrului Național Anticorupție”, a declarat oficialul.
Menţionăm că, până acum, UE a alocat R. Moldova 28,2 milioane de euro pentru reforma justiţiei.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”