Pirkka Tapiola: „E nevoie de o reformă dramatică în R. Moldova”. Ce recomandări are Delegația UE pentru guvernanți
Republica Moldova a înregistrat anul trecut puține progrese în domenii cruciale cum ar fi justiția, combaterea corupției, libertatea mass-media și transparența sectorului bancar. Concluzia aparține delegației Uniunii Europene la Chișinău care a prezentat astăzi „Raportul de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate 2014”.
Dacă situația nu va fi schimbată, Chișinăul riscă să piardă noi tranșe din sursele de finanțare pe care le-a planificat Uniunea Europeană pentru susținerea reformelor din țara noastră.
Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a salutat curajul Guvernului de a-și asuma în vara anului trecut principalele legi care vizează domeniul justiției, dar tărăgănarea deputaților de a trece aceste inițiative prin Parlament a stârnit motive de îngrijorare.
„În privința democrației durabile și a respectării drepturilor omului, R. Moldova nu a înregistrat un progres la fel de bun ca în anii precedenți. Nu-s progrese nici în domeniul finanțării mass-media și transparenței proprietății media. Multe entități sunt concentrate și supuse interferențelor politice. Stabilitatea macro-economică și costul sistemului bancar sunt la fel de îngrijorătoare”, a enumerat Pirkka Tapiola unele dintre principalele probleme identificate de experți la realizarea raportului.
În document au fost incluse și mai multe recomandări de care Chișinăul ar trebui să țină cont în anul curent. Misiunea europeană îi îndeamnă pe politicieni să revizuiască Constituția pentru a evita blocajele la alegerea noului șef al statului pentru a nu se repeta situația din 2011. Toate modificările ar putea fi consultate cu Comisia de la Veneția.
„Ne bucurăm că Legea cu privire la Procuratură a fost în sfârșit avizată de Comisia de la Veneția și sperăm să fie votată până la vacanța de vară a deputaților. Reforma justiției trebuie să continue, iar Centrul Național Anticorupție și Comisia Națională de Integritate să devină pe deplin independente… Adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului ar putea schimba situația în domeniul mass-media. Vom insista pe implementarea Codului Educației și reforma sistemului educațional, în special în domeniul profesional vocațional”, a enumerat Pirkka Tapiola câteva recomandări incluse în raport.
Șeful misiunii UE este convins că Republica Moldova are fonduri pentru a se dezvolta, dar acestea pot fi valorificate doar dacă se va începe o luptă adevărată cu economia tenebră. „Sporirea competitivității economiei moldovenești este un element-cheie. Sunt fonduri în republică, dacă te axezi pe colectarea impozitelor și lupta cu economia tenebră. Voi insista să fie asigurate condiții egale pentru toate companiile europene care au făcut investiții în R. Moldova”, a adăugat Tapiola.
La fel de importantă este și inițierea unei reforme administrative în R. Moldova. Aceasta ar putea fi realizată chiar înainte de alegerile locale. „Numărul primăriilor este foarte mare în comparație cu numărul locuitorilor. Acest sistem nu poate să creeze condiții adecvate cetățenilor. În unele cazuri, într-o primărie sunt înregistrați doar doi contribuabili, despre ce fel de dezvoltare se poate vorbi? E nevoie de o reformă dramatică. Poate mai întâi chiar să fie făcută reforma administrativă și pe urmă alegerile locale”, a propus Pirkka Tapiola.
Cât privește perspectivele Chișinăului de a depune în viitorul apropiat cerere pentru a deveni stat candidat la aderare, Tapiola a evitat să dea un răspuns concret. „Avem o foaie de parcurs enormă. Dacă Acordul de Asociere va fi implementat cu adevărat, R. Moldova va fi mai aproape de UE”, a declarat oficialul.
Energie electrică, suficientă și sâmbătă: Autoritățile de la Chișinău preconizează o situație mai problematică după Crăciunul pe stil vechi
„Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor”: Fostul bodyguard al condamnatului Șor riscă până la șase ani de pușcărie. 5,2 milioane de lei pentru finanțarea partidului ,,Șansa"
PROIECT // Cât vom plăti pentru energia electrică, după majorarea tarifelor