Pirkka Tapiola despre lupta autorităților R. Moldova împotriva corupției: „E important să nu fie aplicat principiul SELECTIV”
Șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să depună mai multe eforturi pentru ca toți cei implicați în frauda bancară să fie aduși în fața justiției. Totodată, oficialul european vrea transparență în investigarea acestei fraude, deoarece oamenii merită să aibă răspunsurile la întrebările care-i frământă.
„Noi considerăm că toți cei implicați în frauda bancară trebuie să fie aduși în fața justiției. Noi admitem că investigațiile au fost începute, dar e foarte important să fie asigurată transparența în procesele judiciare, să fie garantată supremația legii. Este important ca populația să primească răspunsurile pe care le caută”, a declarat șeful Delegației UE, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul public.
Sursa citată a amintit, în acest context, de procesul în care a fost implicat fostul premier Vlad Filat. „Cum spuneam, sunt probleme cu transparența și deschiderea proceselor judiciare. Cu un proces închis asupra fostului premier Vlad Filat şi fără raportul Kroll, nu ştim exact unde ne aflăm cu ancheta. Noi nu știm ce s-a întâmplat de fapt. Din acest motiv apar multe întrebări pentru toată lumea. Lumea nu are răspunsuri. Trebuie asigurate niște răspunsuri care ar satisface populația țării”, a precizat Tapiola.
Întrebat ce părere are privind lupta cu corupția și arestările din ultima perioadă, inclusiv condamnarea lui Filat, reținerea ministrului Eduard Grama, Pirkka Tapiola a răspuns: „Părerea noastră privind lupta cu corupția nu ține doar de numărul arestărilor sau a persoanelor reținute. Este foarte important să nu fie aplicat principiul selectiv în acest sens. Pentru noi este important să fie o abordare sistemică în lupta cu corupția. Urmează să vedem cum vor evolua lucrurile în acest sens”, a subliniat șeful Delegației UE în R. Moldova.
În același context, diplomatul a adăugat că nu este corect ca cineva să lege frauda bancară de ajutorul UE pentru R. Moldova. Asta în contextul în care președintele Igor Dodon a învinuit oficialii europeni că sprijină guvernele proeuropene corupte de la Chișinău, iar în rezultat oamenii nu mai au încredere în parcursul european al țării.
„UE nu face decât să răspundă unei solicitări de asistenţă. După încheierea acordului cu FMI, noi am reluat asistența pentru R. Moldova. Responsabilitatea deplină pentru tot ce se întâmplă în ţară o poartă însăşi ţara. Nu noi facem reformele” a conchis Pirkka Tapiola.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”