Pictura anilor 1970 // Expoziția aniversară a artistului plastic Lică Sainciuc, la MNAM: „Un artist vizionar al zilelor în care vețuim”


O expoziție aniversară a artistului plastic Lică Sainciuc, cu genericul „Pictura anilor 1970”, va fi inaugurată miercuri, 20 iulie curent, la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM).
Evenimentul va începe la ora 16.00, iar expoziția va putea fi admirată până pe 28 august curent la MNAM.
„Expoziția îl prezintă pe autor drept un admirator al Chișinăului și al oamenilor săi cu o tematică care depășește limita realității înconjurătoare. În cele mai simple și sugestive lucrări vedem un portret al capitalei și al timpului (Natură statică cu o piuă, 1970; Biserica Măzărache,1970; O intersecţie chişinăueană I,1972; O intersecţie chişinăuană II, 1974; Maternitatea lucrează fără întrerupere, 1975), în unele portrete demonstrează o reflecție afectivă asupra personajelor (Glebus, 1971; Portret de sine, 1974; Irina în galben, 1975; Bunica Leonea, 1976 sau Maria Cebotari, cântăreaţă, 1979), iar în altele, cum ar fi Eternă ţigară (1974), Studente ( 1975) chipurile sunt privite de la distanță.
Însă adevărata viziune artistul o descoperă prin imaginile fantastice ale lumii invizibile din jurul nostru, în Naufragiu în deşert (1973), Trecerea samovarelor (1975), Marionete (1977), Cadranul zodiilor (1975), Negura trecutului (1975), cap de listă fiind Uciderea pruncilor (1974) cu o tematică evanghelică transferată în lumea contemporană. Lică Sainciuc este, prin lucrările sale, un artist vizionar al zilelor în care vețuim”, afirmă Tudor Stavilă, dr. în studiul artelor.
Lică Sainciuc, arhitect, artist plastic, designer grafic, grafician, istoric de artă, cineast, om de cultură, activist al vieţii publice din Republica Moldova, s-a născut în familia pictorilor Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc, fiind unicul lor copil.
În anul
Artistul a ilustrat peste 100 de cărţi printre care şi cărţi de folclor pentru copii.
Un eveniment important în activitatea sa este ilustrarea cărţii Albinuţa de Grigore Vieru (1973-1974) care a fost menţionată la nivel naţional şi internaţional. Albinuţa a fost reeditată de multiple ori.
Lucrările lui Lică Sainciuc au fost expuse la mai multe expoziţii, în 2004 fiind vernisată prima expoziţie personală a artistului. În anul 2017, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, a fost organizată expoziția personală a artistului Grafică de carte pentru copii.
Creaţia plasticianului a fost apreciată cu numeroase premii printre care pot fi menţionate Premiul Special al Asociaţiei Teatrale din Moldova pentru cea mai reuşită lucrare a stagiunii pentru spectacolul Această copilărie îndepărtată; Diploma de gradul II în cadrul Concursului Republican de Desen (1978) pentru cartea Umbrela de Petru Cărare; Diploma de gradul III pentru cartea Albinuţa de Grigore Vieru; Premiul Cartea Anului pentru Enciclopedia P. GUITZ (2007); Premiul Igor Vieru pentru întreaga activitate în domeniul ilustraţiei de carte pentru copii (2010); Premiul UAP pentru cea mai bună prezentare grafică a cărţii Melc, melc, codobelc (2011). În anul 2010 Lică Sainciuc a fost distins cu Ordinul de Onoare, iar în 2019, prin Hotărâre de Guvern, a primit Premiul Național al Republicii Moldova.









































































