18:32:50 19.12.2024
Stiri

Pictorul nostru, la Paris: Zwy Milshtein – copilul teribil al artei

Actualitate 19.12.2024 15:59 Vizualizări219 Autor: Ziarul National
Pictorul nostru, la Paris: Zwy Milshtein – copilul teribil al artei

La Paris, în elegantul hol al Primăriei cartierului 10 ori „arondismentului”, dacă e să trecem la stilul franțuzesc, toamna s-a încheiat cu o expoziție deosebită și importantă intitulată „Zwy Milshtein – copilul teribil al artei”. Chiar dacă este vorba de o primărie a capitalei Franței, cu un hol vast și o scară elegantă, expoziția se vrea și este concepută pentru a onora viața și creația lui Grișa Milshtein, tot el Zwy Milshtein, cetățean moldovean, care peste tot și întotdeauna a spus sus și tare de unde se trage.

A cutreierat jumătate din suprafața continentului

Pentru articolul dat, am împrumutat titlul expoziției, căci este expresiv și oglindește perfect creația și destinul pictorului Zwy Milshtein. Dacă s-ar scrie acum un roman despre itinerarul de viață al artistului moldovean, în același timp israelian și francez, același titlu s-ar potrivi perfect, căci „copilul teribil” a cutreierat jumătate din suprafața continentului pentru a se stabili în fine la Paris. A locuit în capitala Franței până în anul pandemiei Covid-19, când s-a stins. Frica copilăriei sale a revenit în acel an 2020 sub altă formă, pe același continent european. Și omul e neputincios în fața fricii, el devine vulnerabil.

Anume în acel an 2020 – anul de frică și de necunoscut – a părăsit această lume Zwy Milshtein. Un parcurs bulversant, o soarta excepțională despre care știm așa de puțin. S-a născut la Chișinău la 25 iunie 1934 și traseul său este, probabil, întruchiparea generală a peregrinărilor unui evreu născut în perioada interbelică, atunci când nazismul apăruse deja în Germania.

Pictorul român Gheoghe Stefănescu i-a fost mentor

Peregrinările mamei cu doi copiii, plecată din Moldova în 1941, prin mai multe țări – Georgia, Ucraina, Bulgaria, Cipru, iarăși Moldova, apoi România – în căutarea salvării prin solicitarea ajutorului din partea rudelor împrăștiate prin toata Europa, îi vor marca copilăria și adolescența, vor contribui la formarea spiritului critic și justițiar al unui mare artist. Copil fiind, Grisha învăță foarte repede să deseneze. În Tbilisi încercă prima sa experiență artistică într-un atelier de pictură, continuând apoi a învăța și a crea pe lângă pictorul și istoricul român Gheoghe Stefănescu.

În 1947, studiile sunt iarăși întrerupte pentru a pleca în Palestina, maică-sa căutând adăpost acolo încă înainte de crearea statului Israel. În Palestina va cunoaște viața în lagărul de refugiați unde se găseau peste 50 000 de evrei, care se salvaseră din țările ocupate de naziști. Pentru a evita iarăși deportarea undeva în altă parte, toate actele oficiale sunt distruse și prenumele Grișa este abandonat în favoarea noului prenume – Zwy.

Zwy Milshtein, expus peste tot în lume

În statul recent creat, tânărul Zwy se numără și printre primii cetățeni ai Israelului, scriind mai târziu: „încet-încet, rușinea de a fi evreu s-a transformat în mândrie națională; am aflat că și Isus Hristos, și Marx, și Spinoza, și Proust au fost evrei”.

Face studii la Institutul de arte, frecventează poeți și pictori și în 1954, la doar 20 ani, este cel mai tânăr participant la expoziția tinerilor pictori din Tel Aviv.

Ajuns în 1956 cu o bursă de studii la Paris, se implică activ în viața culturală și arta pariziană până la dispariția sa, în 2020. Desenator, pictor, gravor, sculptor și scriitor, Zwy Milshtein va fi expus peste tot în lume: la Muzeul de Arte moderne din Paris, la MoMa din New York, la Muzeul artelor decorative (Paris), la Biblioteca regală din Bruxelles ș.am.d.

Lucrările sale se regăsesc azi în cele mai prestigioase colecții publice franceze și internaționale. Arta lui a ajuns în Suedia, Italia, Danemarca, Spania și, spre est, a fost admirat în Germania și Polonia, prezentând operele sale în expoziții la Varsovia, Olsztyn și Sopot. A expus peste tot în Europa, ceva mai puțin în Israel. Și nicio expoziție în R. Moldova. Nu știm dacă în vreun muzeu, galerie ori colecție privată pot fi găsite creații ale artistului născut la Chișinău și decedat la Paris.

Fiica pictorului și-ar dori o expoziție la Chișinău

„Quo Vadis” este capodopera la care artistul a muncit mult. Trei ani de zile a trudit pentru a realiza un triptic monumental cu înălțimea de 260 și lățimea de 700 cm. O viața, o lume, o forță invizibilă sunt expuse într-un singur tablou.

Cu ocazia expoziției actuale de la Paris, fiica artistului, Lara Milshtein, ne spune ca tatăl ei vorbea rusa, poloneza, franceza, engleza. În toate aceste limbi vorbea cu plăcere despre puținele amintiri din scurta lui copilărie în țara de baștină. El și-ar fi dorit, și fiica lui își dorește, organizarea unei expoziții la Chișinău – acolo unde s-a născut. Revenirea la rădăcini, la locul de naștere, la amintiri din copilărie urmărește omul pe toate meridianele, la toate vârstele.

Text semnat de Margareta Donos

Paris, 2024

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

09.12.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Și Ilan Șor era pent...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md