Picioarele ne „vorbesc”. Suntem suficient de RECEPTIVI?
Parafrazând o cunoscută expresie, din punct de vedere al răspunsului corpului fizic la lucrurile care ne trec prin minte, putem afirma mai în glumă, mai în serios că: „acolo unde-ţi va sta capul, acolo îţi vor sta şi picioarele!”. Gluma vine din utilizarea expresiei, seriozitatea vine din faptul că picioarele sunt partea din corpul nostru care ne poartă într-acolo unde este direcţionată şi atenţia noastră.
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, atenţia poate fi îndreptată către lucruri reale, concrete, palpabile, care se întâmplă aici şi acum, sau, din contră, către lucruri legate de trecut, viitor sau stagnând mai mult în imaginaţie decât în trăirea concretă a unui eveniment. „Picioarele sunt cele care ne vorbesc despre direcţia noastră în viaţă, despre capacitatea de a avansa în viaţă, de a învăţa lucruri noi şi a trăi experienţe noi, despre a produce o schimbare în general, ne vorbesc despre stabilitate, siguranţă, atenţie la prezent, centrare pe soluții şi acţiune”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.
În acest context, o dificultate apărută în această zonă a corpului nostru, ne poate arăta gânduri legate de:
1. Credinţa că „nu putem”, „nu ştim” sau „nu este potrivit” să mergem înainte în sensul de a face o schimbare (în gândire sau comportament), de a învăța ceva nou.
2. Refuzul de a trece peste situaţii din trecut pe care nu le mai putem schimba, dar ne ţin mintea ocupată.
3. Decizia de a nu renunţa la ceea ce este vechi şi a devenit nepotrivit (credinţe, obişnuinţe).
4. Frica legată de faptul că viitorul ar putea să nu ne placă sau că este posibil să nu-i facem faţă.
5. Dorința exagerată de control al evenimentelor, persoanelor, rezultatelor.
6. Un criticism exagerat faţă de oameni, viaţă, sine, criticism care le include ca substrat pe toate cele enumerate mai sus.
7. Un dezechilibru între ceea ce ne dorim şi ce suntem dispuşi să facem concret pentru a ne împlini dorinţa.
Mai mult decât atât, psihologul Laura Maria Cojocaru afirmă că picioarele ne transmit mesaje importante despre noi, iar dacă vom fi suficient de receptivi la aceste semnale de alarmă, cu siguranţă ne vom îmbunătăţi viaţa. Astfel:
Tălpile – sunt legate de sentimentul de stabilitate, siguranță, încredere în viitor, în resursele interioare necesare înaintării în viață.
Gambele – sunt legate de capacitatea de a „ne ridica pe vârfuri” pentru a avea o vedere de perspectivă, pentru a vedea dincolo de obstacolele (reale sau imaginare) ale vieții, deci ne vorbesc despre abilitatea de a ne folosi de resursele interioare pentru atingerea obiectivelor.
Coapsele – reprezintă forța și motivația cu care înaintăm în viață, cu care decidem să trecem peste ce nu ne mai este de folos, să facem schimbări, să ne atingem obiectivele.
Genunchii – sunt în strânsă legătură cu flexibilitatea cu care acceptam noul în viața noastră. Probleme apar atunci când ne manifestam în exces mândria, orgoliile, încăpățânarea față de ceilalți, față de părerile diferite, față de provocările vieții.
Șoldurile – partea care face legătura între picioare și restul corpului, deci între ceea ce suntem acum și ceea ce ne ajută să creștem pe viitor. Șoldurile fac legătura emoțională între ceea ce ne dorim de la viață și acțiunile, pașii și strategiile pe care suntem dispuși să le aplicăm concret pentru a ne atinge obiectivele.
„Orice dezechilibru între dorință și faptă, orice îngrijorare legată de aceste aspecte sau o centrare mentală excesivă pe un anumit subiect, pot afecta fizic zone punctuale ale picioarelor noastre. Soluția ar fi menținerea unui echilibru emoțional, atenție îndreptată cât de cât egal către toate aspectele vieții, exersarea capacității de a lua ceea ce este bun, util, plăcut, frumos de la viață, de a ne opri un timp din analizat și din „trebuie să fac…” pentru a ne bucura de evenimentele plăcute și de a lua evenimentele neplăcute ca pe o provocare”, ne sfătuieşte psihologul Laura Maria Cojocaru.
Sursa: rador.ro
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți