21:01:24 22.11.2024
Stiri

Puzzle mortal: Platon, R. Usatîi şi bancherul negru

Opinii 21.09.2016 11:22 Vizualizări5382 Autor: Petru Bogatu
Puzzle mortal: Platon, R. Usatîi şi bancherul negru


Prezentul continuu

Unde dai şi unde crapă. Un colonel corupt a fost arestat la Moscova şi închis în izolatorul ИВС din capitala Rusiei, iar stigmatele pidosnice ale răului apar pe mâinile unui notoriu client al penitenciarului № 13 din Chişinău, dar şi pe fruntea unor pretinşi politicieni moldoveni aflaţi încă în libertate.

Zaharcenko-Platon

Se conturează un tablou înfiorător. Toate jocurile legate de furtul miliardului şi atacul asupra sistemului bancar de la noi par să fie mult mai înspăimântătoare decât şi-ar fi putut închipui până şi o minte plină de o imaginaţie zburdalnică.

Arestarea recentă a colonelului Dmitri Zaharcenko, fost şef al direcţiei „T” pentru combaterea corupţiei în sistemul energetic de la Ministerul rus de Interne, provoacă o reacţie în lanţ care ajunge şi prin părţile noastre. Ies la iveală relaţiile acestuia cu o serie de cunoscuţi aventurieri din Republica Moldova.

Ofiţerul superior de poliţie, în a cărui casă, în urma percheziţiilor, au fost găsite 120 de milioane de dolari, este mai mult decât un corupt. Se constată că el ar fi asigurat protecţia unor diabolice scheme mafiote din Rusia la cel mai înalt nivel.

Potrivit reputatului site newsru.com, Zaharcenko se ocupa mai mulţi ani de securitatea exodului ilegal de capital din fosta metropolă. Acest fapt este extrem de sugestiv, întrucât indică o conexiune indubitabilă a colonelului rus cu Veaceslav Platon, cel care, precum se ştie, gira spălătoria de bani prin Republica Moldova.

Concomitent, agenţia rusă Rosbalt publică o investigaţie care probează că D. Zaharcenko a lucrat pentru controversatul om de afaceri Gherman Gorbunţov. Supranumit „bancherul negru”, acesta din urmă se află azi în arest în Marea Britanie. Există dovezi că el îl remunera pe colonelul de la Interne cu 150 de mii de dolari pe lună.

Atentat asupra „bancherului negru”

Acum şapte ani, grupul financiar-bancar al lui Gorbunţov juca un rol central în combinaţiile clandestine de scoatere a capitalului rus în afara ţării. Printre complicii „bancherului negru” se număra Renato Usatîi. Acesta fusese ulterior reprezentantul acţionarilor de la Universalbank al cărui preşedinte era Gorbunţov.

Stufoasa încrengătură mafiotă, potrivit site-ului Rosbalt, era subordonată conducerii Companiei „Căile Ferate ale Rusiei” (RJD). De unde şi concluzia noastră că în fruntea ei se afla nimeni altul decât Vladimir Iakunin, fost ofiţer KGB şi amic apropiat al lui Putin încă din anii 1980.

În 2009, Gorbunţov ar fi sustras circa un miliard de dolari din conturile unor boşi din RJD. În urma acestui fapt, Iakunin ordonă asasinarea „bancherului negru”.

Gorbunţov evadează şi se stabileşte în Republica Moldova, unde continuă să fie asistat de Renato Usatîi, fapt despre care a scris la timpul respectivsite-ul rusesc „Kriminalnaia Rossia” . Acesta a difuzat şi o înregistrare video a discuţiei dintre ei în care cei doi puneau la cale coruperea unor înalţi demnitari şi politicieni de la Chişinău.

Fiind vânat de kileri, „bancherul negru” se refugiază în Marea Britanie, unde este grav rănit în urma unui atentat comis de asasinul ratat Vitalie Proca. Gorbunţov susţine că lichidarea sa fusese organizată de fostul camarad Renato Usatîi care, la rându-i, executa, pesemne, ordinile căpeteniilor din RJD.

Căderea capetelor înalte

Acum fiţi atenţi. Spre surprinderea tuturor kremlinologilor, în 2014 Putin l-a demis pe camaradul Vladimir Iakunin din fruntea RJD, ceea ce s-a dovedit a fi începutul unei campanii de epurare a mai multor prieteni ai preşedintelui rus. Căderea lor în dizgraţie are mai multe explicaţii.

Unul dintre motive este faptul că în noile împrejurări afacerile murdare ale colegilor săi din KGB au luat-o razna şi au devenit o povară insuportabilă pentru regimul lui Putin. Evadarea capitalurilor reprezintă la ora actuală un mare pericol pentru economia rusă care şi aşa suferă cumplit din cauza sancţiunilor occidentale şi a prăbuşirii preţurilor la ţiţei.

Atâta timp cât Rusia era plină de bani precum javra de purici, liderul de la Kremlin privea cu bunăvoinţă matrapazlâcurile găştilor create de amicii săi Iakunin, Secin sau Viktor Ivanov. Unde mai pui că o parte din sumele spălate şi scoase din ţară erau folosite de serviciile secrete ruse pentru diversiuni împotriva unor republici ex-sovietice neascultătoare, precum Ucraina, Republica Moldova sau Georgia.

Azi însă când, vorba lui Medvedev, bani nu-s, Putin nu are cum să tolereze toanele amicilor săi şi taie în carne vie. Nu e de mirare că, după destituirea lui Iakunin, au început să cadă capete legate de fostul şef al Căilor ferate. Printre ele se numără şi verişorul liderului de la Kremlin Igor Putin, dar şi afaceristul Grigoriev, un alt sforar al operaţiunilor de evadare a capitalului rus în străinătate.

Vârfurile de lance

În aceste condiţii, a fost arestat şi Veaceslav Platon, rămas fără apărarea influenţilor săi patroni din Rusia. În fine, a picat şi colonelul Zaharcenko.

Astfel, se reconstituie un întreg puzzle mortal, murdărit de sângele unor persoane sau dispărute, sau rănite, precum Gherman Gorbunţov, sau chiar asasinate, precum Dmitri Zabednov, autorul schemelor de spălare a banilor din Ministerul rus de Interne, care a fost omorât în condiţii încă neelucidate. Se vede cu ochiul liber că sforile de la Moscova duc spre o serie de bancheri, antreprenori sau politicieni de la Chişinău

În acest joc ticălos, Veaceslav Platon şi Renato Usatîi sunt legaţi şi fac parte din aceeaşi urzeală rusă. Ambii sunt interlopi, fireşte. Dar totodată mai mul de atât. Şi unul, şi celălalt reprezintă vârful de lance al lucrăturii Moscovei împotriva Republicii Moldova.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md