Cum Greceanîi îl poate ajuta pe Dodon să câștige alegerile
Prezentul continuu
Liderul Partidului Socialiștilor poate fi ajutat să învingă în alegerile prezidențiale de unde se așteaptă mai puțin. Amuleta lui purtătoare de noroc se numește Zinaida Greceanîi.
Fotografia momentului
În toate sondajele Igor Dodon se situează pe primul loc în intențiile de vot. Poziția sa fruntașă pare firească în condițiile în care el, până una-alta, este numărul 1 al opoziției filoruse.
Însă președintele PSRM este urmat la o distanță mică de prezumtivii candidați ai dreptei. Potrivit ultimei măsurători, efectuate la comanda The National Democratic, bunăoară, Dodon ar întruni în scrutinul prezidențial 20 la sută din sufragii, pentru Maia Sandu s-ar pronunța 14 la sută, iar pentru Andrei Năstase - 13.
Așa fiind, cei doi reprezentanți ai forțelor proeuropene, luați laolaltă, totalizează mai multe procente decât liderul stângii. Dacă ținem seama și de voturile posibilului candidat al puterii, poza tare a candidatului socialist din fotografia momentului pălește.
Unde mai pui că în alegeri el va fi strâmtorat și pe stânga, unde va avea un concurent deloc de neglijat din partea Partidului Comuniștilor. O altă durere de cap pentru Dodon este ostilitatea lui Renato Usatîi care nu ascunde că partidul său îi va pune bețe în roate în viitoarea cursă pentru jilțul prezidențial.
Singur împotriva tuturor
Deși pare să aibă suficient sprijin electoral pentru a forța calificarea în turul doi, șansele de reușită ale liderului PSRM sunt minime. În faza decisivă a alegerilor, el se va pomeni singur împotriva tuturor, fiind încolțit din toate părțile.
După cum am arătat și anterior în acest colț de pagină, în alegerile prezidențiale s-ar putea reproduce efectul Dorin Chirtoacă din alegerile pentru Primăria Chișinăului, când majoritatea electoratului a votat nu atât pentru cel de-al treilea mandat al edilului capitalei, cât contra lui Dodon. Cu toate că nu era încântată de candidatul PL, lumea s-a mobilizat exemplar pentru a opri omul Moscovei.
De unde și impresia că liderului PSRM i s-a rezervat rolul de muletă roșie într-o coridă electorală în care matadorul ucide boul, îi taie urechile și le prezintă publicului spectator. De ingredient în niște bucate politice pe care urmează să le guste alegătorul, ca apoi să le înfulece învingătorul cursei.
Efectul Greceanîi
Numai că uneori cârpa roșie nu funcționează și taurii iau în coarne toreadorii. Igor Dodon, chiar dacă pare să nu aibă sorți de izbândă în turul doi, ar putea câștiga totuși alegerile.
Eventualul său succes s-ar datora însă nu calităților personale, ci incapacității taberelor adverse de a mobiliza electoratul. Lipsa de experiența a Maiei Sandu, scheletele din dulapul lui Andrei Năstase și imaginea odioasă a guvernării riscă să descurajeze alegătorii, silindu-i să rămână acasă în ziua scrutinului.
Astfel, la toamnă, în loc de efectul Dorin Chirtoacă din 2015, s-ar putea să se producă efectul Zinaida Greceanîi din 2005, când electoratul proeuropean, dezgustat de trădările și elucubrațiile politicienilor de dreapta, a boicotat alegerile. Ca rezultat, învingător în Chișinău a ieșit candidatul comuniștilor.
Atâta doar că acum 11 ani scrutinul nu a fost validat și Greceanîi a rămas cu buzele umflate, întrucât la urne s-au prezentat mai puțin de jumătate din alegători. Astăzi însă atare bariere nu există.
Alegerile vor fi considerate valabile și în condițiile în care cea mai mare parte a electoratului le va boicota. Cu cât mai puțini alegători vor vota, cu atât șansele lui Dodon de a câștiga vor fi mai mari.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică